Nem vizsgálják felül Brazíliában az elnökválasztás eredményeit

Jair Bolsonaro elnök pártjának kérelmét utasította vissza a bíróság.

MTI
2022. 11. 24. 10:49
BOLSONARO, Jair; LULA DA SILVA, Luiz Inácio
Rio de Janeiro, 2022. november 2. Jair Bolsonaro brazil elnök támogatói az államfõ választási veresége miatt tiltakoznak Rio de Janeiróban 2022. november 2-án. Bolsonaróval szemben baloldali ellenfele, Luiz Inacio Lula da Silva gyõzött az elnökválasztás október 30-i második fordulójában. MTI/AP/Bruna Prado Fotó: Bruna Prado
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elutasította Brazíliában a választási ügyekben illetékes bíróság helyi idő szerint szerdán a hivatalban lévő elnök, Jair Bolsonaro pártjának kérvényét arra vonatkozóan, hogy vizsgálják felül az októberi elnökválasztás eredményét, amely Luiz Inácio Lula da Silva győzelmét mutatja. 

A Liberális Párt nem mutatott be semmiféle bizonyítékot arra, hogy választási csalás történt volna 

– közölte Alexandre de Moraes, a bíróság elnöke, aki a panaszosok elutasításán túl 23 millió real (1,7 milliárd forint) pénzbírságot is kiszabott a kérvényezőkre amiatt, hogy azok – megítélése szerint – „rosszindulatú és felelőtlen módon” jogi csatározást próbáltak kirobbantani.

A választási eredmény felülvizsgálatára vonatkozó kérvényt Bolsonaro pártja arra hivatkozva nyújtotta be kedden, hogy helyrehozhatatlan szabálytalanságokat tapasztaltak az elektronikus szavazógépekkel kapcsolatban, amelyek hatással lehettek a végkimenetelre.

BOLSONARO, Jair; LULA DA SILVA, Luiz Inácio
Fotó: Antonio Lacerda

A brazíliai elnökválasztás október 30-án tartott második fordulójában a jobboldali Bolsonaro igen szoros versenyben maradt alul a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva korábbi államfővel szemben: Bolsonaro a szavazatok 49,1 százalékát, míg Lula a voksok 50,9 százalékát szerezte meg. Bolsonaro mindeddig nem ismerte el nyíltan a vereségét, bár alelnöke, Hamilton Mourao ezt megtette a választás után pár nappal. Mourao azt is kijelentette, nem gondolja, hogy csalás történt volna a választáson.  Luiz Inácio Lula da Silva január 1-jén lép hivatalba.

 

Borítókép: Jair Bolsonaro brazil elnök támogatói az államfő választási veresége miatt tiltakoznak Rio de Janeiróban 2022. november 2-án. Bolsonaróval szemben baloldali ellenfele, Luiz Inacio Lula da Silva győzött az elnökválasztás október 30-i második fordulójában (Fotó: MTI/AP/Bruna Prado)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.