Novák Katalin: Az európai népesség a bevándorlás miatt növekszik

A köztársasági elnök francia egyetemistáknak tartott előadást, akik megismerhették a magyar családpolitika sarokköveit is.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 10. 16:48
Az egészséges munka-magánélet egyensúlyáról és a konzervatív keresztény értékek fontosságáról tartott előadás Novák Katalin köztársasági elnök Institut de Philosophie Comparée egyetemen. 2022.11.10. (Forrás: Novák Katalin / Twitter)
Az egészséges munka-magánélet egyensúlyáról és a konzervatív keresztény értékek fontosságáról tartott előadás Novák Katalin köztársasági elnök Institut de Philosophie Comparée egyetemen. 2022.11.10. (Forrás: Novák Katalin / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A család identitásunk középpontja – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök a demográfiai kihívásokról és a magyarországi családpolitikáról csütörtökön, az Institut de Philosophie Comparée egyetemen, közel 150 hallgató előtt tartott jó hangulatú előadásán Párizsban.

A magyar köztársasági elnök a demográfiai problémákról szólva kiemelte, hogy a termékenységi ráta, azaz a népesség fenntartásához szükséges szint egyetlen európai országban sem haladja meg a kettőt, Franciaországban is kettő alá süllyedt.

 Az, hogy Európa népessége növekszik, nem természetes folyamat, hanem a bevándorlás eredménye

– tette hozzá.

Novák Katalin kiemelte, hogy Magyarország is demográfiai kihívások előtt áll, négy évtizede csökken folyamatosan a népesség. Magyarországon 10-12 éve nagyon erős a családpolitika, arra keressük a megoldást, hogy a vágyott gyermekek mind megszülethessenek. A vágyott és a valóban megszületett gyermekek száma között ugyanis jelentős különbség tapasztalható – fűzte hozzá.

Novák Katalin elmondta, hogy Magyarország a bruttó hazai össztermék (GDP) 6,2 százalékát fordítja családtámogatásra, befektetve ezzel a jövőbe.

Az intézkedések között említette többek között a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), valamint az egyetemi tandíj elengedését három gyermek megszületésekor, melyekkel kapcsolatban a francia diákok tapssal fejezték ki tetszésüket.

Mint mondta, az állam igyekszik segítséget nyújtani abban is, hogy a szülőknek ne kelljen választaniuk a szakmai karrier és a családalapítás között.

Hozzátette, hogy a szakmai életre sosem késő koncentrálni, és saját tapasztalatai szerint a családalapítást nem érdemes feláldozni a szakmai pályafutás érdekében.

Novák Katalin kitért az Ukrajnában dúló háborúra is, amely Magyarország szomszédságában zajlik. Mindez azért is érinti közvetlenül országunkat, mert Kárpátalján mintegy 150 ezer magyar él, s több mint kétszáz magyar halt meg eddig a háborúban – mutatott rá, kiemelve: a helyzet törékeny, el kell kerülni a háború eszkalálódását.

Emlékeztetett arra: az első világháború Magyarország számára nemzeti tragédiával végződött, amikor területe kétharmadát elveszítette.

Megtanultuk a leckét

– mutatott rá, hozzátéve: békére van szükség, Ukrajnában is.

Novák Katalin kérdésekre válaszolva kifejtette véleményét egyebek mellett a modern nő fogalmáról, a gyermekvállalás környezetvédelmi szempontjairól, a közjó kérdéséről és hogy nőként nehéz-e politikusnak lenni.

Arra a kérdésre, hogy milyen tanáccsal látná el a jelen lévő filozófushallgatókat, ha a későbbiekben politikusi pályára készülnének, a következőt hangsúlyozta: 

mindig tartsák szem előtt, hogy sosem az önök személye a fontos. A cél nem magunk vagyunk, hanem az, hogy a jövőért, a gyermekeinkért dolgozzunk.

 

Borítókép: A munka és a magánélet egészséges egyensúlyáról és a konzervatív, keresztény értékek fontosságáról tartott előadást Novák Katalin köztársasági elnök a párizsi Institut de Philosophie Comparée egyetemen. (Forrás: Novák Katalin / Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.