Olaf Scholz: Az ázsiai csendes-óceáni térség sokkal több Kínánál

Szingapúrból üzent a pekingi vezetésnek a kelet-ázsiai körúton lévő német kancellár.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 14. 11:45
SCHOLZ, Olaf
Sarm-es-Sejk, 2022. november 8. Olaf Scholz német kancellár beszédet mond az ENSZ 27. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciáján (COP27) az egyiptomi Sarm-es-Sejkben 2022. november 8-án. A november 18-ig tartó klímakonferencián mintegy 200 ország küldöttsége vesz rész. MTI/EPA/Sedat Suna Fotó: Sedat Suna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ázsiai csendes-óceáni térség nem merül ki Kínával, és a régió országainak szorosabbra kell fűzniük gazdasági kapcsolataikat – hangsúlyozta Olaf Scholz német kancellár egy szingapúri üzleti találkozón hétfőn. A találkozó célja az volt, hogy csökkentse Németország gazdasági függését Kínától. Az eseményen Robert Habeck német gazdasági miniszter is részt vett.

Az ázsiai csendes-óceáni térség sokkal több Kínánál

– szögezte le Scholz ázsiai körútjának második napján.

A kancellár látogatásának csúcspontja a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 csúcstalálkozója lesz az indonéziai Bali szigetén. – Üzenetem a következő: Németország szeretné szorosabbra fűzni a gazdasági együttműködést a régióval – mondta Scholz a résztvevőknek.

A kancellár aláhúzta: bár nem áll szándékában felrúgni a kapcsolatokat Kínával, a Kínai Kommunista Párt legutóbbi pekingi kongresszusa megmutatta, mennyit változott az ország az elmúlt 5-10 évben.

– Politikai és gazdasági megközelítésünknek ezt figyelembe kell vennie – tette hozzá.

Scholz jelezte: bár Kína természetesen fontos gazdasági és kereskedelmi partner marad Németország számára, „kettőn áll a vásár”.

A kancellár bejelentette, hogy a német nemzetbiztonsági stratégiának kiemelt része lesz az egyoldalú függőségi viszonyok felszámolása a nyersanyagok és a fontos technológiák terén. Rámutatott: az ellátási láncok biztonsága érdekében ki kell szélesíteni a kereskedelmi kapcsolatokat.

 

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár beszédet mond az egyiptomi Sarm es-Sejkben 2022. november 8-án (Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.