Soros György adta a legtöbb pénzt a demokratáknak a félidős választásokon

Összesen 128,5 millió dollárral tömte ki a zsebüket.

Magyar Nemzet
Forrás: Tűzfalcsoport2022. 11. 24. 11:19
null
SWITZERLAND-ECONOMY-DIPLOMACY-BANKING-DAVOS Fotó: FABRICE COFFRINI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan szoros versenyben, de a demokraták meg tudták szerezni a szenátust az amerikai félidős választások során. Ez minden korábbi közvélemény-kutatásra és trendre rácáfolt, ugyanis hagyományosan a félidős választásokon az ellenzék szokott jól szerepelni. Éppen ezért gyanús lett több publicistának, szakértőnek és elemzőnek is, hogy miképp szerepelhettek ilyen jól a demokraták – írja a Tűzfalcsoport.

Nem meglepő módon a Demokrata párt legnagyobb egyéni adományozók listáját Soros György vezeti összesen 128,5 millió dollárral, amely összeg tulajdonképpen a lista második és harmadik legnagyobb pénzadományával egyezik meg. A 2018-as félidős választások során megközelítőleg 20 millió dollárral járult hozzá a kampányhoz, ehhez képest négy évvel később ennek több mint hatszorosát ölte a Demokraták megtámogatásába.

Az ötödik (más listák szerint a harmadik) legnagyobb önálló donor Sam Bankman-Fried.

A mára csődbe ment FTX kriptovaluta és tőzsde egykori vezérigazgatója még májusban úgy nyilatkozott, hogy egymilliárd dollárt adományoz a demokratáknak 2024-ig – idézi fel a Tűzfalcsoport.

 

A kegyvesztett, de egykor 16 milliárd dollár vagyonnal rendelkező Bankman-Fried valószínűleg nem engedhetett meg ekkora mértékű kiadást az összeomlás szélén álló cégbirodalmának.

 

Az OpenSecrets adatai szerint így is 36-39,2 millió dollárral járult hozzá a demokrata kampányhoz.

A kriptovalutában érkező adományok összege drasztikusan nőtt 2020 óta, és számos politikus támogatja ezt a trendet a kripto- és tőzsdepiacokkal egyetemben. Az összes ilyen jellegű adomány ebben a kampányban elérte a 73 millió dollárt.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: Soros György (Fotó: Europress/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.