időjárás 6°C Ambrus 2022. december 7.
logo

Szijjártó Péter: Felkészültünk az Ukrajnán áthaladó kőolajszállítás akadozására + videó

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.23. 19:14 2022.11.23. 23:18
Szijjártó Péter: Felkészültünk az Ukrajnán áthaladó kőolajszállítás akadozására + videó

Számítani kell a Barátság vezetéken keresztüli kőolajszállítás akadozására a következő időszakban is az ukrajnai energetikai hálózatot érő orosz rakétatámadások miatt, a kormány azonban felkészült, ez nem befolyásolja az ellátásbiztonságot – közölte szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a hazai energiaszektor meghatározó képviselőivel folytatott egyeztetését követően arról számolt be, hogy a zavarokat a vezeték működtetéséért felelős ukrajnai rendszerek sérülése okozza, de a javítások folyamatosan zajlanak.

Szállítási ingadozásokra kell számítani a következő időszakban is. Ezekre felkészültünk, Magyarország kőolajellátásának biztonságát ezek a helyzetek nem befolyásolják

– fogalmazott.

Szijjártó Péter úgy vélte, hogy az ukrajnai háború miatt elrendelt európai uniós szankciók csak tovább súlyosbították a helyzetet, ezen „egyértelműen sikertelen” intézkedések energiaválsághoz vezettek, s több bajt okoznak Európának, mint azoknak, akik ellen kivetették őket.

Az uniós tagországok energiaügyi minisztereinek csütörtöki ülését megelőzően úgy fogalmazott: 

sajnos most úgy látjuk, hogy Brüsszel újabb alkalmatlan, Európa számára gondokat okozó javaslatokat tett le az asztalra

 – figyelmeztetett a kőolajra és a földgázra vonatkozó ársapkára utalva.

Ezeket a terveket veszélyesnek és rossz ötletnek nevezte, ugyanis szavai szerint további problémákat okozhatnak az európai energiapiacon. Mint mondta, az EU-s energiaügyi miniszterek csütörtöki ülésén ezért világossá fogja tenni a kormány álláspontját az ügyet illetően.

Azért fogunk küzdeni a holnapi napon Brüsszelben, aztán a következő hetekben a jogalkotási folyamat során, hogy Magyarország mentességet kapjon mind a gázársapka, mind az olajársapka alkalmazása alól

– hangsúlyozta.

A miniszter aláhúzta, hogy Magyarország a kőolajat Oroszországtól vásárolja, azonban nem „valamiféle politikai állásfoglalásként”, hanem azért, mert fizikailag csak így garantálható jelenleg hazánk ellátása, ezért is harcolta ki a kormány korábban, hogy a csővezetékes szállításra ne vonatkozzon az embargó. Leszögezte: 

most azért fog küzdeni, hogy az olajársapka ne vonatkozzon a csővezetékes szállításra, a gázársapka pedig a hosszú távú szerződésekre, máskülönben ellátásbiztonsági problémák lépnének fel.

– Ha ezeket el tudjuk érni, akkor Magyarország energiabiztonsága a továbbiakban is biztosított lesz – fogalmazott. Majd hozzátette, hogy a közös gázbeszerzések kapcsán a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a részvétel kizárólag önkéntes alapú legyen.

Ahogy eddig is küzdöttünk a magyar nemzeti érdekekért, úgy fogunk a következő napokban is

– emelte ki.

Borítókép: Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter Hernádi Zsolttal, a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. elnök-vezérigazgatójával találkozott. 2022. 11. 23-án. (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.