Tárgyalna a kínai védelmi miniszter amerikai kollégájával

„Peking nyitott az Egyesült Államokkal folytatandó megbeszélésekre” – közölte a kínai védelmi minisztérium.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 20. 13:20
AUSTIN, Lloyd
Washington, 2021. szeptember 1. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter az afganisztáni háború befejezéséről a Pentagonban tartott sajtóértekezleten 2021. szeptember 1-jén. Az utolsó amerikai katona augusztus 31-én távozott afganisztánból, és ezzel befejeződött az Egyesült Államok leghosszabb háborúja. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo Fotó: Jim Lo Scalzo
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai védelmi miniszter kész egyeztetni amerikai kollégájával Kambodzsában, a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) védelmi miniszterei részére szervezett konferencia margóján – jelentette be vasárnap a kínai védelmi tárca.

A minisztérium részéről hangsúlyozták, Peking „nyitott az Egyesült Államokkal folytatandó megbeszélésekre”.

Mind a kínai tárcavezető, Vej Feng-ho, mind amerikai kollégája, Lloyd Austin jelezte részvételét a hétfőn kezdődő találkozón. Mindeközben Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke Bangkokban tartott sajtótájékoztatóján megerősítette Joe Biden amerikai elnök szavait, miszerint Washington verseng Kínával, de nem akar konfliktust. Harris az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) bangkoki csúcstalálkozójának alkalmából csütörtökön egyeztetett Hszi Csin-ping kínai elnökkel. A találkozón a kínai elnök elmondta, hogy stratégiai fontosságúnak és konstruktívnak találta a Joe Biden amerikai elnökkel a hét elején tartott tárgyalását. Az alelnök ezt követően újságírók előtt megismételte Biden szavait, miszerint a kommunikációs csatornák nyitva tartása mindkét ország legfőbb érdeke.

Borítókép: Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.