A demokrata Raphael Warnock győzött Georgiában a megismételt szenátusi választáson

Négy héttel ezelőtt hasonlóan szoros küzdelemben szintén a demokrata jelölt győzött.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 07. 7:58
WARNOCK, Raphael
Atlanta, 2022. december 5. Raphael Warnock demokrata párti jelölt és jelenlegi szenátor a Georgia állambeli Atlantában kampányol 2022. december 5-én. Warnock Herschel Walker republikánus párti jelölt ellen indult a félidõs kongresszusi választásokon, de egyikük sem szerezte meg a szavazatok abszolút többségét, ezért másnap megismétlik a voksolást. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo Fotó: Jim Lo Scalzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Raphael Warnock a szavazatok 97 százalékának összesítése után mintegy 40 ezer szavazattal állt republikánus kihívója, Herschel Walker előtt, ami behozhatatlan előnyt jelent.

Négy héttel ezelőtt hasonlóan szoros küzdelemben szintén a demokrata jelölt győzött, akkor 37 ezer voks volt a két politikus közötti szavazatkülönbség.

A választást azért kellett megismételni, mert november 8-án egyikük sem szerezte meg a szavazatok több, mint 50 százalékát.

A demokrata győzelem azt jelenti, hogy a kongresszus felsőházában, a szenátusban a következő két évben 51-49 arányú demokrata többség lesz. Az alsóházban, a képviselőházban már korábban eldőlt, hogy a republikánusok lesznek többségben: 223 képviselővel rendelkeznek majd, míg a demokraták 212-vel.

Az új, 118. kongresszus január 3-án alakul meg Washingtonban.

Borítókép: Raphael Warnock demokrata párti jelölt és jelenlegi szenátor a Georgia állambeli Atlantában kampányol (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.