időjárás 4°C Ignác 2023. február 1.
logo

A román diplomáciát okolják a meghiúsult schengeni csatlakozásért

Pataky István (Marosvásárhely)
2022.12.09. 21:05 2022.12.09. 21:05
A román diplomáciát okolják a meghiúsult schengeni csatlakozásért

A túlságosan alázatos román diplomáciát is okolják elemzők és politikusok, amiért Romániának ezúttal sem sikerült csatlakoznia a schengeni övezethez. A tagság elsősorban Ausztria vétóján bukott el.

 – A horvát nem olyan félénk és alázatos, mint a román, ezért van most Schengenben – fogalmazott Daniela Pisoiu, a nemzetközi kapcsolatok szakértője a Libertatea című napilapnak nyilatkozva. Az elemző az osztrák vétó miatt meghiúsult schengeni övezethez való csatlakozásról elmondta: az illúziók ideje lejárt, Romániának változtatnia kell alázatos hozzáállásán. 

Meg kell mutatni nekik, hogy erős vagy, és meg kell védened az érdekeidet – utalt a hatékony uniós politizálásra Pisoiu. Victor Ponta volt miniszterelnök is a vezető román politikusok »szervilis hozzáállásának« tulajdonítja a schengeni kudarcot. Mint mondta, Klaus Johannis államfő, Nicolae Ciuca miniszterelnök, Bogdan Aurescu külügyminiszter nem tudják, miként kell képviselni az ország érdekeit.  – A világ tisztában van azzal, hogy a vezetőink lábtörlők. Tárgyal a világ lábtörlőkkel?

– fogalmazott Ponta.

A vétó miatt több román véleményformáló az ausztriai cégek bojkottálására biztatja az embereket. Egy ismert mezőgazdasági vállalkozó, Dimitrie Musca azonnali hatállyal megszüntette az osztrák tulajdonban lévő bankoknál nyitott számláit. Az egyik legnagyobb romániai felvágottgyártó, a kudzsiri Elit tulajdonosa Facebook-bejegyzésben foglalt állást. 

Nem fog hiányozni Bécs, az ausztriai sízés, az OMV, a Petrom, az Omniasig, a Raiffeisen, a BCR, a Pfanner, az Atomic, a Fischer, a Frey Wille, a Julius Meinl, a Humanic, a Red Bull, a Swarovski. Harminc éven át jók voltunk arra, hogy kamatot fizessünk az osztrák bankoknak, hogy szinte ingyen kőolajat, földgázt és erdőket adjunk el nekik, hogy Parndorfban és ausztriai síeléssel költsük a pénzünket. Január 1-jétől nem hosszabbítok meg egyetlen szerződést sem osztrák tulajdonban lévő céggel. Talán ez a pofon, melyet kaptunk, felébreszt bennünket, nem leszünk többé a hülyék népe

– idézte a Maszol portál Voicu Vuscant.

Az osztrák vétó miatt pénteken konzultációra hazahívták Románia bécsi nagykövetét, Bogdan Aurescu külügyminiszter pedig csütörtök este bekérette az osztrák nagykövetet, hogy kifejezze a bukaresti külügy tiltakozását Bécs „indokolatlan és barátságtalan magatartása ellen”. Bukarest szerint igazságtalan, teljességgel megalapozatlan és ilyenként elfogadhatatlan érv volt az osztrák fél részéről Romániát tenni felelőssé az illegális migráció növekedéséért. Az Európai Unió bel- és igazságügyi tanácsa csütörtökön elutasította Románia és Bulgária schengeni csatlakozását, miután Ausztria és Hollandia vétózott. Utóbbi tagállam csak Bulgária csatlakozását ellenezte, de a két országról csomagban döntöttek. A tanács ugyanakkor megszavazta Horvátország felvételét a belső határellenőrzések nélküli térségbe – számolt be róla az MTI.

Borítókép: Ausztria bukaresti nagykövetsége előtt román tüntetők 2022. december 9-én, miután Ausztria nem járult hozzá Románia csatlakozásához az Európai Unió schengeni övezetéhez (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.