Belorusz lelőtt egy ukrán Sz–300-as rakétát

Minszk bekérette az ukrán nagykövetet az incidens miatt, és kérték az ügy kivizsgálását is.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 30. 13:21
null
Harbaha, 2022. december 30. A BelTa fehérorosz állami hírügynökség által 2022. december 30-án közreadott kép egy SZ-300-as ukrán rakéta maradványáról egy szántóföldön a fehéroroszországi Harbaha település közelében december 29-én. A minszki védelmi minisztérium közölte, hogy a fehérorosz légvédelem lõtte le az ukrán rakétát. MTI/EPA/BELTA/Vadzim Yakubionak Fotó: Vadzim Yakubionak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minszki védelmi minisztérium közölte, hogy a belorusz légvédelem lőtte le csütörtökön helyi idő szerint 10 óra tájban az Sz–300-as ukrán rakétát. A minszki külügyminisztériumba kérették Ukrajna nagykövetét, hogy hivatalosan tiltakozzanak az incidens miatt.

A BelTA belorusz állami hírügynökség korábban azt jelentette, hogy egy ukrán Sz–300-as légvédelmi rakéta csapódott be belorusz területen.

A védelmi minisztérium Telegram-csatornáján közölt jelentés szerint a belorusz légvédelem Breszt megye Ivanava kerületében, Harbaha településnél lőtte le az ukrán rakétát, amelynek darabjait egy szántóföldön találták meg. Az eseményről tájékoztatták Aljakszandr Lukasenka belorusz elnököt.

Oleh Konovalov, Breszt megye katonai biztosa a BelTA által a közösségi médiában közzétett videón nem tulajdonított nagy jelentőséget az incidensnek, mondván: – A helyieknek egyáltalán nincs mitől tartaniuk. Sajnos, hasonló dolgok megtörténnek.

A BelTa belorusz állami hírügynökség által 2022. december 30-án közreadott kép egy Sz–300-as ukrán rakéta maradványáról egy szántóföldön a belorusz Harbaha település közelében december 29-én. Fotó: MTI/EPA/BELTA/Vadzim Yakubionak

Konovalov a novemberi esethez hasonlította az incidenst, amikor az ukrán légvédelmi erők által kilőtt egyik Sz–300 típusú rakéta a NATO-tagállam Lengyelország területén csapódott be, de a konfliktus kiszélesedésével kapcsolatos aggodalmakat gyorsan sikerült szétoszlatni.

Az ukrán nagykövetet mindazonáltal bekérették a külügyminisztériumba, hogy hivatalos tiltakozó jegyzéket nyújtsanak át neki.

– A belorusz fél rendkívül komolynak ítéli meg az incidenst – közölte Anatolij Hlaz külügyi szóvivő.

Kértük, hogy az ukrán fél folytasson vizsgálatot, vonja felelősségre az elkövetőket, és hozzon átfogó intézkedéseket a hasonló incidensek megismétlődésének megakadályozására.

Egy ukrán katonai szóvivő elismerte, hogy a rakéta ukrán volt, de hozzátette, hogy az incidensben nincs semmi különös, az egy légvédelmi akció következménye, olyasmi, ami nemegyszer történik meg.

Kijev csütörtökön késő este jelezte: nem zár ki egy szándékos orosz provokációt, amellyel Beloruszt be akarják vonni a háborúba.

„Az ukrán fél nem zár ki egy szándékos provokációt a terrorista orosz állam részéről, amely úgy állapította meg robotrepülőgépei röppályáját, hogy a belorusz terület feletti légtérben kelljen elfogni őket” – olvasható a védelmi minisztérium közleményében. A minisztérium ugyanakkor hangsúlyozza, hogy kész részt venni az incidens körülményeinek objektív kivizsgálásában.

 

Borítókép: A BelTa belorusz állami hírügynökség által 2022. december 30-án közreadott kép egy Sz–300-as ukrán rakéta maradványáról egy szántóföldön a belorusz Harbaha település közelében december 29-én. A minszki védelmi minisztérium közölte, hogy a belorusz légvédelem lőtte le az ukrán rakétát (Fotó: MTI/EPA/BelTA/Vadzim Yakubionak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.