időjárás -4°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Egyesülést szeretne a román házelnök

Pataky István (Marosvásárhely)
2022.12.02. 13:55 2022.12.02. 14:45
Egyesülést szeretne a román házelnök

Marcel Ciolacu, a nagyobbik román kormányzó formáció, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke egy csütörtök esti televíziós interjúban azt mondta, szeretné, ha Románia egyesülne a Moldovai Köztársasággal.

– Moldova a legsebezhetőbb állam az Ukrajna területén zajló, teljesen indokolatlan konfliktus kapcsán. Döntést kell hoznunk: hagyjuk, hogy a Moldovai Köztársaság előbb vagy utóbb visszatérjen a szovjet befolyás alá? (…) Moldova belépése az Európai Unióba legkevesebb tíz évig elhúzódhat. 

Vagy van egy rövidebb változat: Románia egyesül a Moldovai Köztársasággal, a Moldovai Köztársaság pedig Romániával

 – mondta az RTV-nek a bukaresti képviselőház elnöki pozícióját is betöltő politikus. Hozzátette: ő a rövidebb változatot szeretné.

A PSD vezetője szerint nem hagyhatnak Oroszország áldozatává válni egy országot. – A moldovai románok sorsa a romániai románokéval azonos kell legyen: EU és NATO. Úgy tudom, hogy jelenleg nagyon sok román szeretné az egyesülést a Moldovai Köztársasággal.

Mindenképpen referendumra van szükség mindkét államban. Egy normális folyamat kell, fegyverrel a kézben már nem valósítanak meg egyesüléseket

 – fogalmazott Ciolacu. Egy friss felmérés szerint a moldovaiak relatív többsége (47 százaléka) elutasítja a Moldovai Köztársaság egyesülését Romániával. A megkérdezettek 35 százaléka válaszolt igennel a két ország uniójára. Maia Sandu moldovai elnök áprilisban úgy nyilatkozott, országa akkor egyesülhet Romániával, amikor a nép ezt mondja, és ugyanez érvényes a NATO-csatlakozásra is.

Miközben a bukaresti kormány egyik legbefolyásosabb politikusa nyíltan beszél Moldova határainak módosításáról, néhány nappal ezelőtt a román külügyminisztérium revizionista megnyilvánulásnak minősítette azt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nyakában egy labdarúgó-mérkőzés megtekintése alatt egy olyan szurkolói sál volt, amely a történelmi Nagy-Magyarország körvonalait is megjelenítette.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.