Egyesülést szeretne a román házelnök

Marcel Ciolacu, a nagyobbik román kormányzó formáció, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke egy csütörtök esti televíziós interjúban azt mondta, szeretné, ha Románia egyesülne a Moldovai Köztársasággal.

null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Moldova a legsebezhetőbb állam az Ukrajna területén zajló, teljesen indokolatlan konfliktus kapcsán. Döntést kell hoznunk: hagyjuk, hogy a Moldovai Köztársaság előbb vagy utóbb visszatérjen a szovjet befolyás alá? (…) Moldova belépése az Európai Unióba legkevesebb tíz évig elhúzódhat. 

Vagy van egy rövidebb változat: Románia egyesül a Moldovai Köztársasággal, a Moldovai Köztársaság pedig Romániával

 – mondta az RTV-nek a bukaresti képviselőház elnöki pozícióját is betöltő politikus. Hozzátette: ő a rövidebb változatot szeretné.

A PSD vezetője szerint nem hagyhatnak Oroszország áldozatává válni egy országot. – A moldovai románok sorsa a romániai románokéval azonos kell legyen: EU és NATO. Úgy tudom, hogy jelenleg nagyon sok román szeretné az egyesülést a Moldovai Köztársasággal.

Mindenképpen referendumra van szükség mindkét államban. Egy normális folyamat kell, fegyverrel a kézben már nem valósítanak meg egyesüléseket

 – fogalmazott Ciolacu. Egy friss felmérés szerint a moldovaiak relatív többsége (47 százaléka) elutasítja a Moldovai Köztársaság egyesülését Romániával. A megkérdezettek 35 százaléka válaszolt igennel a két ország uniójára. Maia Sandu moldovai elnök áprilisban úgy nyilatkozott, országa akkor egyesülhet Romániával, amikor a nép ezt mondja, és ugyanez érvényes a NATO-csatlakozásra is.

Miközben a bukaresti kormány egyik legbefolyásosabb politikusa nyíltan beszél Moldova határainak módosításáról, néhány nappal ezelőtt a román külügyminisztérium revizionista megnyilvánulásnak minősítette azt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nyakában egy labdarúgó-mérkőzés megtekintése alatt egy olyan szurkolói sál volt, amely a történelmi Nagy-Magyarország körvonalait is megjelenítette.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.