Elrendelték a perui elnök másfél éves fogva tartását

Az elmozdított elnök, Pedro Castillo 18 hónapos fogva tartását rendelte el egy perui bíró helyi idő szerint csütörtökön, miközben az országszerte zajló tüntetések nem csillapodtak, a halálos áldozatok száma már legalább 14.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 16. 8:01
CASTILLO, Pedro
Lima, 2022. március 29. Pedro Castillo perui elnök távozik a limai parlamentbõl 2022. március 28-án. Elbukott a perui elnök ellen indított, immár második alkotmányos vádeljárás helyi idõ szerint éjjel, miután az ellenzéki törvényhozóknak nem sikerült elég szavazatot összegyûjteniük a kongresszusban. Castillo elmozdításához 87 támogató szavazatra lett volna szükség a 130 fõs parlamentben. MTI/EPA/EFE/Paolo Aguilar Fotó: Paolo Aguilar
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nappal korábban a kormány rendkívüli állapotot hirdetett ki, mivel az Andok szegény, hegyvidéki, Castillót támogató régióiban különösen heves tiltakozások folynak.

A tavaly nagy meglepetésre megnyert választások után az újonc politikust a politikai elit azonnal elutasította, a korábban tanítóként dolgozó Castillót támogatók ezrei vonultak az utcákra, miután az elnököt letartóztatták.

Eddig negyvenen kerültek kórházba a zavargásokban elszenvedett sérülések miatt az egészségügyi minisztérium közlése szerint.

A tiltakozások akkor robbantak ki, amikor múlt héten a törvényhozók eltávolították Castillót a hatalomból, miután harmadszor is vádat akartak emelni ellene, erre ő kísérletet tett, hogy feloszlassa a kongresszust.

A bíró azután hozta meg a döntést a 18 hónapos fogva tartásról, hogy a kongresszus megfosztotta Castillót mentelmi jogától. A volt elnök és jogászai nem vettek részt a csütörtöki virtuális meghallgatáson, mert az nem tartalmazta a minimális garanciákat. A kirendelt védő azt mondta, fellebbezni fog a döntés ellen.

A perui legfőbb ügyész szerint Castillo a lázadás vádja miatt legalább tíz év börtönnel számolhat.

Limában tüntetők nagy csoportja gyűlt össze, rohamrendőröket vezényeltek ki ellenük. A tömeg Castillo szabadon bocsátását, Dina Boluarte új elnök lemondását és általános választások kiírását követeli. Egy rendőrőrsöt felgyújtottak, egy nemzetközi repülőtér futópályáját elfoglalták. Több autópályát is blokád alatt tartanak, a vonatközlekedés szünetelése miatt mintegy nyolcszáz turista rekedt Cuscóban, a Machu Picchu felé igyekvő turisták központjában.

Borítókép: Pedro Castillo (Fotó: MTI/EPA/EFE/Paolo Aguilar)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.