Észak-Korea újra rakétákat lőtt ki Japán felé

Japán folytatja az Egyesült Államokkal együttműködésben végrehajtott teljes készenlétet.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 23. 12:01
Phenjan, 2022. november 19. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2022. november 19-én közreadott képen egy Hvaszong-17-es interkontinentális ballisztikus rakétát lõnek ki a phenjani nemzetközi repülõtérrõl 2022. november 18-án. Ezen a napon Észak-Korea interkontinentális ballisztikus rakétát lõtt ki Japán felé. Japán források szerint a rakéta körülbelül 210 kilométerre Hokkaido szigetétõl csapódott be a tengerbe. MTI/AP/KCNA/KNS Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Korea kilőtt két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát (SRBM) pénteken a Japán- (más néven Keleti-) tengerre – közölte a dél-koreai hadsereg. Egy héten belül ez már a második ilyen jellegű erődemonstráció a kommunista ország részéről, miután múlt vasárnap két közepes hatótávolságú rakéta kilövését jelentették a dél-koreai fegyveres erők.

A vezérkari főnökök egyesített bizottságának (JCS) szűkszavú közleménye szerint a kilövést helyi idő szerint délután fél ötkor észlelték Phenjan területéről. Hozzátették: fokozott figyelemmel kísérik Észak-Korea hadi tevékenységét, és fenntartják az Egyesült Államokkal szoros együttműködésben a teljes készenléti állapotot.

A pénteki rakétateszt előzménye, hogy Kim Jo Dzsong, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető húga kedden felháborodott a dél-koreai szakértők nyilvánosan közölt véleményén. Ezek a szakértők kétségbe vonták, hogy Phenjan a birtokában van annak a technológiának, amely képessé teszi interkontinentális ballisztikus rakétáik visszatérítését az atmoszférába.

Észak-Korea a korábbi, múlt vasárnapi rakétakilövésről azt állította, hogy a dél-koreaiak valójában az ország első katonai felderítő műholdjának jövő áprilisáig tartó telepítési előkészületeit észlelték.

Japán pár nappal korábban jelentette be, hogy megkétszerezi a hadsereg fejlesztésére szánt kiadásokat a következő öt évben, azzal a céllal, hogy a hadsereg megelőző csapások végrehajtására is képessé váljon. Tokió szerint Phenjan katonai tevékenysége közvetlen fenyegetést jelent Japánra nézve.

A nemzetközi szankciók ellenére Phenjan az idén példátlanul sok, összesen 67 rakétatesztet hajtott végre, és kilőtt egy interkontinentális ballisztikus rakétát, amellyel az Egyesült Államok területét is képes elérni.

 

Borítókép: A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2022. november 19-én közreadott képen egy Hvaszong–17-es interkontinentális ballisztikus rakétát lőnek ki a phenjani nemzetközi repülőtérrõl 2022. november 18-án (Fotó: MTI/AP/KCNA/KNS)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.