Japán fokozatosan szakít a pacifizmussal

Támadó katonai képességek kiépítésének lehetőségét megteremtő megállapodást kötött egymással a két japán kormánypárt, a Liberális Demokrata Párt és a Komeito – írja az Aszahi Sinbun japán napilap. A megállapodás feljogosítja a japán kormányt, hogy felkészítse az országot a térségben lévő olyan katonai bázisok elleni támadásra, amelyekről nagy valószínűséggel Japánra terveznének csapást mérni. Ez alapvető változásokat mutat Japán hozzáállásában, hiszen az ország a II. világháború vége óta eddig kizárólag önvédelemre volt berendezkedve.

2022. 12. 04. 6:54
KISIDA, Fumio
Tokió, 2022. április 8. Kisida Fumio japán miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Tokióban 2022. április 8-án. A japán kormányfõ bejelentette, hogy megkezdik az orosz szénimport fokozatos csökkentését, valamint nyolc orosz diplomatát kiutasítanak. MTI/EPA/ZUMA pool/Rodrigo Reyes Marin Fotó: Rodrigo Reyes Marin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Icunori Onodera japán védelmi miniszter – aki a nagyobbik kormánypárt delegációjának vezetője volt a megállapodás megkötésekor – úgy fogalmazott,

 

a megállapodás fordulópont a japán biztonsági keretrendszerben.

 

A dokumentumban leírtak megvalósításához több törvényt is módosítani kell, csakúgy, mint a japán nemzetbiztonsági stratégiát. Ezt a koalíció év végére ígéri.

Az eddig leginkább pacifizmusáról ismert kisebbik kormányzó partner, a Komeito pártelnöke, Jamagucsi Nacuo elmondta, alapjaitól tekintették át, hogyan kellene alakulnia Japán védelmi képességeinek, így törekednek a közvéleményt megnyugtatni, valamint alkalmazkodni a megváltozott nemzetbiztonsági környezethez.

Az Aszahi Sinbun értékelése szerint 

így lehetővé válna a szigetország számára, hogy nagy hatótávolságú rakétákat fejlesszen ki és vessen be a jövőben.

A lap a Komeito párton belüli forrásaira hivatkozva arról ír, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja, valamint Észak-Korea közelmúltbeli rakétakísérletei – melynek során egy lövedék Japán vizeibe csapódott – sokakat ráébresztettek arra, hogy a nemzetközi biztonsági környezet nagymértékben megváltozott.

Japán törekszik megfelelően reagálni ezekre, jóllehet eddig a diplomácia világában próbál új csatornákat kialakítani. Ezek közül kiemelkedik a Japán, Ausztrália, India és az Egyesült Államok alkotta négyes biztonsági együttműködés, a Quad. Ezt Abe Sindzó volt miniszterelnök még első megbízatása idején hívta életre, a négy ország delegációi először 2007 májusában találkoztak. Abe második kormányfői ciklusában, illetve Donald Trump elnöksége idején végül – bár eredetileg Kína felbőszítését elkerülendő, nem volt szándék rá – külügyminiszteri szintre emelték, és 2019 szeptembere óta ilyen, illetve főigazgatói szinten rendszeresen ülésezik biztonságpolitikai és energetikai kérdésekben. Bár Kína eredetileg nem vette komolyan, most már nagyon is számol vele.

2022. május 22-én tett nyilatkozatában Vang Ji kínai külügyminiszter kritikával illette az együttműködést, kijelentve, hogy azt valójában Kína feltartóztatására hozták létre; egyúttal jelezte, Kína úgy tekint a Quadra, mint egy ázsiai NATO-ra.

A biztonsági kihívások és az Észak-Korea miatti aggodalmak is okai lehetnek annak, hogy a japán kormány népszerűsége a Statista közvélemény-kutató portál szerint tizennégy hónap után újra 50 százalék alatt van. 

 

Borítókép: Kisida Fumio japán miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Tokióban 2022. április 8-án. (Fotó: MTI/EPA/ZUMA pool/Rodrigo Reyes Marin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.