Fajgyűlölet vezérelhette a párizsi lövöldözőt

A 69 éves elkövetőt átszállították a pszichiátriára.

Magyar Nemzet
2022. 12. 25. 12:08
null
Párizs, 2022. december 24. Az áldozatok fotóival vonulnak kurd tüntetõk Párizsban 2022. december 24-én. Elõzõ nap egy 69 éves férfi tüzet nyitott egy kurd kulturális centrumra, majd egy fodrászüzletre és egy kávézóra a francia fõváros központjában. A támadásban hárman életüket vesztették, három embert pedig kórházban ápolnak. MTI/EPA/Teresa Suarez Fotó: Teresa Suarez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egészségügyi okokból elengedték az őrizetből és a pszichiátriára szállították azt a 69 esztendős férfit, aki három emberrel végzett Párizs belvárosában. A France 24 információi szerint a William F.-ként azonosított egykori mozdonyvezetőt fajgyűlölet vezérelhette, mikor kurdokat vett célba: 

korábban is meggyűlt a baja a hatóságokkal, amikor párizsi migránsokra támadt, és szétkaszabolta sátraikat egy karddal.

A gyanúsítottat fegyverrajongóként tartották számon, a támadást az amerikai hadseregben régebben használt M1911 pisztollyal követte el. Találtak nála legalább 25 töltényt és több megtöltött tárat is.

Sajtóinformációk szerint a rendőrségen is úgy vallott: azért követte el a támadást, mert rasszista. Magát depressziósnak és öngyilkosságra hajlamosnak írta le, aki heves vágyat érzett bevándorlók, külföldiek meggyilkolására, amióta 2016-ban betörtek az otthonába – idézte az ügyészt az MTI. Az idős férfi közölte, hogy minden migránsra haragszik, és azért támadt a kurdokra, akiket nem is ismert, mert „az Iszlám Állammal folytatott harcuk során inkább a fogságot választották, ahelyett hogy öltek volna”. 

A férfi valamennyi töltényét ki akarta lőni és az utolsóval magával akart végezni. 

Eredeti tervei szerint előbb egy bevándorlók által sűrűn lakott elővárosba akart menni, hogy külföldieket gyilkoljon, de szándékáról végül lemondott, mert kevesen tartózkodtak a városban, és a ruházata akadályozta a fegyvere gyors újratöltésében.

Erre az indítékra utalt már az is, hogy a merényletet egy kurd kulturális központ közelében követte el, ahol a kurd közösség három aktivistájának tíz évvel ezelőtti, máig felderítetlen meggyilkolására készültek emlékezni. Az áldozatok között volt egy kurd női mozgalom vezetője, aki az Iszlám Állam ellen harcolt Szíriában, továbbá egy politikai menekült és egy művész.

Korábban a belügyminiszter is úgy nyilatkozott, az elkövető egyértelműen külföldieket akart célba venni.

A pénteki támadást követően szombaton összecsapások törtek ki a rendőrség és a kurd közösség tagjai között. A tiltakozók szerint a rendőrség nem tett eleget a rendezvény biztosításáért, és az elkövető megfékezéséért.

Borítókép: Az áldozatok fotóival vonulnak kurd tüntetők Párizsban 2022. december 24-én (Fotó: MTI/EPA/Teresa Suarez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.