Tovább korlátozzák az afgán nők jogait a tálibok

Az afgán vezetés megtiltotta, hogy a nők hazai és külföldi civil szervezeteknél dolgozzanak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 25. 10:18
null
Kabul, 2022. december 22. Az afgán nõk felsõoktatásból való kizárása ellen tüntetnek Kabulban 2022. december 22-én. Az ország felsõoktatásért felelõs minisztere december 20-án azonnali hatállyal kitiltotta a nõket az egyetemekrõl Afganisztánban. A tálibok tavalyi hatalomátvétele után nemek szerint különítették el az oktatási intézményeket az ázsiai országban. A legtöbb iskolából, köztük a középiskolákból is kizárták a nõket, és jelentõsen korlátozták azt is, milyen területeken tanulhatnak. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tálibok megtiltották, hogy a nők hazai és külföldi civil szervezetnek dolgozzanak Afganisztánban, miután komoly panaszok merültek fel az öltözködésük miatt. Az iszlamisták a nőkre vonatkozó újabb korlátozó intézkedésüket szombaton jelentették be, négy nappal azután, hogy betiltották a nők egyetemi oktatását.

A tálib gazdasági minisztérium közölte: a visszavonják a rendelkezést be nem tartó szervezetek működési engedélyét.

Az intézkedés a humanitárius szervezetek működését veszélyezteti. Ramiz Alakbarov, az ENSZ afganisztáni humanitárius koordinátora Twitter-üzenetében bírálta az emberiességi elvek nyilvánvaló megsértését.

Az amerikai külügyminiszter szerint a döntésnek pusztító hatása lehet az afgán nép szempontjából. Twitter üzenetében Antony Blinken aggodalmát fejezte ki, amiért a tálibok megtiltották, hogy a nők létfontosságú humanitárius segélyt osszanak az Afganisztánban élő millióknak.

Az Európai Unió határozottan elítélte a tálibok döntését

− írta Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője közleményben.

Többtucatnyi afgán és nemzetközi szervezet dolgozik Afganisztán távoli vidékein, és az alkalmazottaik között sok a nő.

Négy nappal korábban Nida Mohammad Nadim felsőoktatási miniszter jelentette be, hogy a nők meghatározatlan ideig nem járhatnak állami és magán felsőoktatási intézményekbe, az intézkedést szintén a kötelező kendőviselet megsértésével indokolta.

2021 augusztusában, újbóli hatalomra kerülésüktől tett ígéreteiktől eltérően a tálibok visszatértek az iszlám szigorú értelmezéséhez, a nőket fokozatosan eltávolították a közéletből és a középiskolákból.

Borítókép: Az afgán nők felsőoktatásból való kizárása ellen tüntetnek Kabulban 2022. december 22-én (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.