Giorgia Meloni barátnője volt az egyik áldozata a római lövöldözésnek

Egy 57 éves, szélsőjobboldali nézeteiről ismert férfi egy társasházi lakógyűlésen lőtt agyon három nőt.

2022. 12. 12. 12:19
MELONI, Giorgia
Tirana, 2022. december 6. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök érkezik az Európai Unió tagállamai és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozójára Tiranában 2022. december 6-án. MTI/AP/Andreea Alexandru Fotó: Andreea Alexandru
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Giorgia Meloni olasz kormányfő barátnője volt az egyik áldozata a vasárnapi római lövöldözésnek − erről maga Meloni számolt be Instagram-bejegyzésében. 

Mindig ilyen szépen és boldogan fogok emlékezni rád. Isten veled Nico, szeretlek!

− írta közösségi oldalán a kormányfő, ahol egy közös képet osztott meg, melyen az ötvenéves Nicoletta Golisanóval szerepel. A nő tízéves kisfiát és férjét hagyta hátra. A bejegyzésből nem derült ki, hogy bármilyen politikai motiváció állna a gyilkosság mögött.

Vasárnap Rómában egy társasházi lakógyűlésen egy olasz férfi agyon lőtt három nőt, többeket pedig megsebesített. A szélsőjobboldali nézeteiről ismert elkövető éveken keresztül fenyegette szomszédait, majd pontosan kidolgozta a mészárlás tervét, amelyet aztán végre is hajtott. Claudio Campitit a hatóságok már jól ismerték, szomszédai illetve a lakóházat működtető cég vezetősége iránti gyűlölete miatt. A férfinak nem volt fegyvertartási engedélye, a délelőtti órákban egy lőtérre ment, ahol ellopott mintegy 170 töltényt, illetve egy fegyvert, majd a lakógyűlés színhelyére, egy kávézóba sietett. Amint belépett, annyit mondott, mindenkit megölök, majd tüzet nyitott, 7-8 lövést adott le. 

A társasházat működtető cég vezetőségének három női tagja életét veszítette a lövöldözésben, további négy személy súlyosan megsebesült.

A férfi előre kitervelt szándékkal érkezett a helyszínre, útlevél, váltóruha, valamint hatezer euró készpénz is volt nála. Feltehetőleg az ország elhagyását tervezte a lövöldözés után. A tettest végül lakótársai fegyverezték le, majd a rendőrség letartóztatta. A fővárost sokkoló eseményeket követően Roberto Giualtieri polgármester hétfő délelőtt rendkívüli biztonsági gyűlést hívott össze.

Borítókép: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök érkezik az Európai Unió tagállamai és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozójára Tiranában 2022. december 6-án (Fotó: MTI/AP/Andreea Alexandru)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.