Lapozó: Ma ismerteti a migrációs törvény reformját a francia kormány

Újabb fenyegető csomagok érkeztek Ukrajna spanyolországi diplomáciai képviseleteire · Ismét eltűnt egy csecsen ellenzéki Svédországban · Provokációra használja a Spanyolország–Marokkó meccset az egyik katalán polgármester · Kedden ismerteti a francia kormány a migrációs törvény reformját.

MAGYAR NEMZET
2022. 12. 06. 17:00
DARMANIN, Gérald
Brüsszel, 2022. március 28. Gerald Darmanin francia belügyminiszter újságírók kérdéseire válaszol az Európai Unió tagországai bel- és igazságügyi minisztereinek az ukrán menekültek helyzetével foglalkozó tanácskozásán Brüsszelben 2022. március 28-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb fenyegető csomagok érkeztek Ukrajna spanyolországi diplomáciai képviseleteire

Hétfőn három boríték érkezett Ukrajna spanyolországi diplomáciai képviseleteire, mindegyikben állatszemeket találtak a hatóságok. Az egyiket a madridi nagykövetségnek címezték, ahová múlt héten egy robbanóanyaggal teli levélbomba is érkezett, majd az egyik dolgozó kezében fel is robbant. A másik két véres csomagot a málagai és a barcelonai konzulátusra küldték el. A belügyminisztérium a folyamatosan érkező fenyegető küldemények miatt már múlt hét végén megerősítette a biztonsági szolgálatot az összes spanyolországi nagykövetségen és konzulátuson. A múlt heti levélbombák kapcsán a rendőrség egyelőre annyit közölt, hogy az összeset az északnyugati Valladolid megyében adták postára; jelenleg több ezer utcai postaládát vizsgálnak át. Az állatszemeket tartalmazó csomagokkal kapcsolatban viszont azt gyanítják, hogy külföldön adták fel őket, hisz más európai országokban is kézbesítettek ugyanilyen küldeményeket.

Forrás: vozpopuli.com

Újabb csecsen ellenzéki tűnt el Svédországban

Több helyen is megjelent az információ, miszerint eltűnt Tumszó Abdurahmanov, a csecsen rezsim kritikusa, aki korábban Svédországban kapott menedékjogot. A Dagens Nyheter napilap hiába érdeklődött az üggyel kapcsolatban, a svéd nemzetbiztonsági szolgálat (Säpo) még nem erősítette meg a hírt. „Ismerjük a médiainformációkat, de nem kívánjuk kommentálni” – mondta el Dredrik Hultgren-Friberg, a szakszolgálat sajtóreferense. Abdurahmanov korábban politikai menedékjogot kapott Svédországban, ahonnan YouTube-csatornáján rendszeresen kritizálja Ramzan Kadirov csecsen vezetőt. 

A férfit korábban már meg akarták gyilkolni svédországi otthonában. 2021-ben egy orosz férfi, aki a vád szerint kapcsolatban állt a csecsen biztonsági szolgálattal, megtámadta Abdurahmanovot, amiért a svéd bíróság tizenkét év börtönbüntetésre ítélte. 

A Vayfond csecsen emberi jogi szervezet úgy nyilatkozott, megszakadt a kapcsolata Abdurahmanovval, elseje óta nem érik el, ahogy a Németországban élő testvérét, Mochmad Abdurahmanovot sem. Korábban a németországi fivér ellen is gyilkossági kísérletet követtek el.

Forrás: Meduza

Provokációra használja a Spanyolország–Marokkó meccset az egyik katalán polgármester

A Vic nevű település vezetője, Anna Erra közölte: felajánlja a muszlimoknak a város főterét következő áldozati fesztiváljuk megünneplésére, amennyiben sikerül legyőzniük a spanyol válogatottat. A polgármester ezzel nyílt támogatását adta Marokkónak a katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjének sorsdöntő mérkőzésén. 

A nacionalista Junts per Catalunya (Együtt Katalóniáért) politikusa rendszeresen kerül címlapra megbotránkoztató kijelentéseivel. Idén januárban közölte, hogy az ősi katalánoknak a spanyoloktól eltérő testalkatuk van, illetve nyíltan bírálta azokat a külföldieket, akik katalán helyett spanyolul beszélnek. Később megtiltotta a különböző nyelvvédelmi szervezeteknek, hogy információs sátrat állítsanak fel a településen és tájékoztatást adjanak a spanyol alkotmányról és a nyelvi kérdésekről. 

Közölte, hogy nem ad engedélyt ilyen projektekre, mert ezek szerinte ellentmondanak az erkölcsnek. A katalán republikánus kormány idén bevezetett egy, a spanyol alkotmánnyal összeférhetetlen új törvényt, mellyel elrendelte, hogy az iskolákból száműzzék a spanyol nyelvű tanítást. A központi kormány a katalán függetlenségpártiak támogatásáért cserébe ölbe tett kézzel nézi a spanyol nyelv kisöprését az oktatás területéről.

Forrás: vozpopuli.com

Ma ismerteti a francia kormány a migrációs törvény reformját

A francia kormány december 6-án ismerteti a bevándorlási törvény módosítására vonatkozó javaslatcsomagját, mielőtt a tervezet a francia nemzetgyűlés elé kerül szavazás nélküli vitára. A köztársasági elnök, Emmanuel Macron és Gérald Darmanin belügyminiszter által már számos alkalommal beharangozott reformcsomag négy fő területen helyezné új alapokra Franciaország migrációs politikáját. 

A javaslatban központi szerepet kap az országból kiutasított külföldiek hatékonyabb kitoloncolása, azon belül is elsősorban a bűnöző életmódot folytató migránsok hazaküldése. A cél a megfeneklett – 10 százalék alá süllyedt – kitoloncolások tényleges végrehajtása. Ennek érdekében a francia kormány véget vetne a kiutasított migránsok vég nélküli fellebbezésének és pereskedésének: a hatályos törvény által biztosított tizenkét fellebbezési lehetőséget háromra csökkentené. 

A közrendre és közbiztonságra veszélyes migránsok esetén megszűnnének a kitoloncolást kizáró védelmi előjogok. A módosítás után például nem élvezne automatikus védelmet a 13 éves kora előtt Franciaországba érkező migráns, vagy aki több mint tíz éve tartózkodik – illegálisan – az országban, vagy aki több mint három éve kötött francia állampolgárságú személlyel házasságot. A második pillér a menekültügyi eljárási rendszer reformja. 

A belügyminiszter felgyorsítaná a hivatali ügyintézést, hogy az elutasított személyeket gyorsabban lehessen hazaküldeni. Az új törvény értelmében a tartózkodásra nem jogosult kérelmezők automatikusan kiutasítási végzést is kapnának, ellentétben a jelenlegi gyakorlattal, amely lehetőséget ad a menekültügyi kérelem elutasítása elleni fellebbezésekre. 

A reformtervezet harmadik pillére a hiányszakmákban munkát vállaló illegális migránsok legalizálása. A tartózkodási és munkavállalási engedélyeket ezentúl nemcsak a munkáltató, hanem a migráns munkavállaló is kérelmezhetné. Az illegális migránsokat váró hiányszakmák például az építőipar, a vendéglátás, a köztisztaság, a gyermekfelügyelet, a logisztika és háztartás. 

Azonnal engedélyeket kapnának azok a menekültek vagy migránsok – a jelenlegi hat hónapos várakozási időt kiiktatva –, akiknek a kérelmét valószínűsíthetően pozitívan bírálja el a menekültügyi hivatal, az Ofpra. Ide tartoznak például az afgánok. Darmanin a külföldiek integrálását a kötelező nyelvtanulással javítaná, és az engedélyeket a francia nyelv alapszintű ismeretéhez is kötné. Jelenleg kétszázezer olyan külföldi van Franciaországban, akinek kötelező lesz a szintfelmérő nyelvvizsgán részt venni.

Forrás: cnews.fr

Borítókép: Gerald Darmanin francia belügyminiszter újságírók kérdéseire válaszol az Európai Unió tagországai bel- és igazságügyi minisztereinek az ukrán menekültek helyzetével foglalkozó tanácskozásán Brüsszelben 2022. március 28-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.