Lapozó: Nem csillapodnak a bandaháborúk Svédországban

A svéd vezérkari főnök szerint Svédországnak kell a Balti-tengeren vezetni a NATO-védelmet. Folytatódik a harc a civil szervezetek és az olasz kormány között. Kaliforniának fejenként több mint kétszázezer dollárjába kerülne a fekete lakosság kárpótlása. Nem csillapodnak a bandaháborúk Svédországban.

Munkatársainktól
2022. 12. 05. 16:44
Stockholm, 2016. január 26. Svéd rendõr a kordonnal lezárt stockholmi Moodgallerian bevásárlóközpont közelében, ahol robbanás történt 2016. január 26-án. A detonációban egy jármû és egy épület megrongálódott, személyi sérülésrõl nem érkezett jelentés. A rendõrség vizsgálja a robbanás okát. (MTI/EPA/Marcus Ericsson) Fotó: MARCUS ERICSSON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svéd vezérkari főnök: Svédországnak kell a Balti-tengeren vezetni a NATO-védelmet

A közrádió hétvégi műsorában a svéd vezérkari főnök úgy nyilatkozott, hogy miután Svédország csatlakozott a NATO-hoz, át kellene vennie az irányítást a Balti-tenger felett. Micael Bydén ezt azzal indokolta, hogy Svédországnak van a leghosszabb partszakasza, valamint a svéd haderő megfelelő kompetenciával és tapasztalattal rendelkezik a tengeren és a légtérben egyaránt. Charly Salonius-Pasternak, a helsinki Külpolitikai Intézet kutatója úgy reagált a műsorban elhangzottakra a Svenska Dagbladet napilapnak, hogy Svédország és Finnország nagyon eltérő módon beszél a NATO-tagságról. Finnország következetesen elutasítja azt a vitát, hogy mivel tudnának hozzájárulni a NATO-hoz, Helsinki szerint ezek később kidolgozandó részletek. A kutató szerint célravezető, hogy a svéd katonai vezetés vállalja a nyilvánosságot, mert lényeges, hogy az új helyzetben társadalmi vita alakuljon ki erről. A vezérkari főnök elképzeléséről pedig azt mondta, igaz, hogy a Balti-tenger vonatkozásában Svédország több kompetenciával rendelkezik, mint Finnország. A svéd vezérkari főnök arról is beszélt, hogy a NATO-hoz történő csatlakozás miatt több pénzt kellene a hadászatra fordítania Stockholmnak. Az elmúlt évtizedekben a honvédséget karcsúsították, annak költségvetése jelenleg a GDP 1,2 százaléka körül mozog. A kormány jelenlegi célja, hogy ez 2026-ra elérje a GDP két százalékát, de Bydén szerint ennél többre van szükség.

Forrás: Svenska Dagbladet

Folytatódik a harc a civil szervezetek és az olasz kormány között

A civil szervezetek hajói várhatóan karácsonykor is megszállják az olasz partokat. Az olasz sajtó szerint a migránsmentő hajók úgy időzítenek, hogy az ünnepekre Európa partjainál lehessenek, és a korábbi tapasztalatokhoz hasonlóan az olasz kormánytól kérjenek segítséget. A múlt héten három civil hajó kelt útra, amelyek jelenleg a líbiai partoknál várakoznak. A Geo Barents végrehajtotta az első mentési műveletet, 74 személyt vett a fedélzetére. A hajó várhatóan tovább várakozik a nemzetközi vizeken, míg teljesen meg nem telik, majd csak ezt követően veszi az irányt Európa felé. Időközben a Louise Michel, és a Humanity 1 hajók is nemzetközi felségvizeken várakoznak a Líbiából érkező gumicsónakok megsegítésére. Az olasz sajtó szerint erőfitogtatás zajlik az illegális migráció felszámolására készülő olasz kormány és a civil szervezetek között. A civilek vélhetően arra készülnek, hogy kegyetlen, embertelen elbánással vádolják a jobboldali kormányt, amennyiben még az ünnepek alatt is ellenáll, és megtagadja a biztos kikötés lehetőségét a bevándorlóktól. Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter a Libero lapnak nyilatkozva jelezte, a kabinet azon dolgozik, hogy még az év vége előtt dekrétumot bocsásson ki a civil hajók kikötésére vonatkozó újabb szigorításokról.

Forrás: Liberoquotidiano.it, ilgiornale.it

Kaliforniának fejenként több mint kétszázezer dollárjába kerülne a fekete lakosság kárpótlása

Kalifornia állam jóvátételi munkacsoportja olyan javaslatot kapott az afroamerikai lakosság kárpótlását tanulmányozó tanácsadó testülettől, miszerint Kaliforniának fejenként 223 ezer dollárt (azaz fejenként 86,5 millió forintnak megfelelő kártérítést) kellene fizetnie az állam fekete lakosainak, ha a délnyugati állam valóban beváltaná a lakhatásra vonatkozó korábbi jóvátételi ígéreteit a kisebbséget ért diszkrimináció miatt. A gáláns pénzügyi jóvátételen dolgozó munkacsoportot Kalifornia demokrata kormányzója, Gavin Newsom 2020-ban állította fel, és sürgette a kártérítés végrehajtását, mert véleménye szerint a Kaliforniában élő afroamerikaiakat anyagilag is kompenzálni kell a több évtizedes diszkriminációért. A jóvátételi bizottság munkáját segítő tanácsadó gárda az 1933 és 1977 között fennálló, a célcsoport lakhatását nehezítő törvényi hiányosságokat vizsgálta és azt, hogy azok következtében az érintetteket milyen mértékű anyagi veszteségek érhették. Számításaik szerint a Kaliforniában élő feketék a lakhatási jogszabályok, és az őket ért méltánytalanságok miatt évente 5074 dollár anyagi kárt szenvedtek el. A tanácsadók egy, összesen 559 milliárd dolláros jóvátételi büdzsére tettek javaslatot Newsom kártérítési munkacsoportjának. A testület indoklása szerint a 2021-ben Kaliforniában élő, több mint 2,5 millió (2 550 459) afroamerikai egytől egyig a XIX. század végén Amerikában élő, egykori rabszolga leszármazottja volt.

Forrás: Foxnews.com

Nem csillapodnak a bandaháborúk Svédországban

A svédországi lövöldözések halálos áldozatainak száma elérte a hatvan főt, ami jelentősen meghaladja az előző évi elhunytak számát. 2021-ben 47-en haltak meg lövöldözés miatt. Az idén eddig összesen 363 lövöldözés történt. Péntek este a Stockholmtól 400 kilométerre északra fekvő Sundsvallban lőttek meg egy férfit, néhány órával később a főváros déli agglomerációjában, Flemingsbergben sérült meg két férfi, szintén lőfegyveres támadás következtében. Egyik esetben sem gyanúsítottak meg eddig senkit. Vasárnap este Stockholm nyugati agglomerációjában, Södertäljében lőttek le egy húszas éveiben járó fiatalt, aki később belehalt sérüléseibe. Az eset kapcsán három fiatalt vettek őrizetbe. A vasárnapi halálos kimenetelű lövöldözés egyike azoknak az erőszakos cselekményeknek, amelyek az elmúlt hetekben sújtották a várost. Idén csak ezen a településen tizenhárom lövöldözés történt, amelyből hét végzetes kimenetelű volt. A Sveriges Radio arról számolt be hétfőn, hogy értesülései szerint a kormány januárban terjeszti be annak a törvényjavaslat-csomagnak az első részét, amely a csoportosan elkövetett bűnözés megállítására irányul. Ennek része lenne az a cikkely, amely büntethetővé tenné a fiatalkorúak bűnelkövetésének elősegítését, azaz a bűnözői csoportokhoz való toborzását. Számos más politikai elképzelés is megvalósulni látszik, amelyeket a kormánypártok (Mérsékelt, Kereszténydemokrata és Liberális), valamint szövetségesük, a radikális Svéd Demokraták a választási kampányuk során is szorgalmaztak, ilyen például a csoportosan elkövetett bűncselekmények büntetési tételeinek megduplázása és az előzetes letartóztatás feltételeinek egyszerűbbé tétele. A cél az, hogy a változtatások már jövő júliustól életbe lépjenek.

Forrás: Samnytt, SVT, Sveriges Radio

Borítókép: Rendőrök Svédországban (Fotó: MTI/EPA/Marcus Ericsson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.