Már nem Donald Trump a republikánus média kedvence

„Rég elmúltak azok az idők, amikor a Fox News egész nap csak Donald Trumppal foglalkozott” – vélekedett Daniel Cassino médiaszakértő, arra utalva, hogy a konzervatív sajtó túllépett a korábbi republikánus elnökön. Nemrég Trump is felrótta, hogy a számára korábban kedves sajtó már Ron DeSantis floridai kormányzóra fókuszál. A korábbi elnök a konzervatívok körében is megosztó, ám ha komolyak 2024-es elnökjelölti céljai, a törzsbázisán túl kell látnia.

2022. 12. 29. 19:53
TRUMP, Donald
Washington, 2022. július 27. Donald Trump volt amerikai elnök az America First Policy Intézet America First Agenda Summit címû rendezvényén Washingtonban 2022. július 26-án. Trump most elõször szerepelt a nyilvánosság elõtt az amerikai fõvárosban azóta, hogy távozott hivatalából. MTI/EPA/Shawn Thew Fotó: Shawn Thew
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikaiak kétharmada nem akarja, hogy Joe Biden jelenlegi, vagy Donald Trump korábbi elnökök elinduljanak a 2024-es elnökválasztáson, fiatalabb jelöltekre vágynak – derült ki a Suffolk Egyetem decemberi közvélemény-kutatásából. „Új sheriff érkezett a városba” – utalt Ron DeSantis floridai republikánus kormányzóra David Paleologos, az egyetem politikai kutatások központjának vezetője. A felmérés szerint ugyanis DeSantis a republikánusok körében 65 százalékos támogatottsággal bír, míg Joe Biden elnököt 47:43 százalékos arányban győzné le a választásokon a regisztrált (biztos) szavazók körében.

A novemberi kongresszusi választások hatása túlmutat a januárban megalakuló megosztott törvényhozáson, az ugyanis az év végére már jól láthatóan átrajzolta a politikusok támogatottságát és a 2024-es esélyeket is.

Miután a Donald Trump által támogatott republikánus jelöltek nem tudtak olyan arányban győzedelmeskedni, mint arra sokan számítottak, többen elfordultak a korábbi elnöktől. Így tett – az elemzők szerint – a Fox News konzervatív hírcsatorna, vagy a New York Post napilap is, amelyek elnöksége idején Trump kedvencei voltak, a Fox Newst például napi négy-öt órában, hajnalba nyúlóan nézte.

A NewsCorphoz tartozó Fox News, a The Wall Street Journal és az egykor még jelentős New York Post is már az álszent floridai kormányzóval foglalkozik

– fogalmazott korábban Trump.

Noha a NewsCorp alapítójával, Rupert Murdoch médiamágnással, a korábbi republikánus elnöknek – különösen az adminisztráció első éveiben – még olyan kiváló volt a viszonya, hogy a most 91 éves Murdochot még tanácsért is felhívta, ez mára gyökeresen megváltozott. Kapcsolatuk részben a 2020-as elnökválasztás után romlott meg, amikor a konzervatív sajtó elkezdte maga mögött hagyni a választási csalások körüli kérdéseket – miután 1,6 milliárd dolláros per indult a Fox News ellen Trump választási csalás vádjának a hirdetése miatt.

Létfontosságú, hogy a konzervatívok is részt vegyenek a közéleti vitákban, ám ez nem fog menni, ha Donald Trump továbbra is a múltra összpontosít. A múlt az múlt, de most versenyben vagyunk az ország jövőjének a meghatározásáért

– fogalmazott Rupert Murdoch a NewsCorp éves közgyűlésén.

A politikus és médiamágnás „szakítását” szorosan figyelték az elemzők a tengerentúlon tekintve, hogy a Fox News a 2024-es elnökválasztás során is meghatározó, befolyást teremtő hatással lehet. A konzervatív hírcsatorna fontosságát egy nemrég publikált tanulmány is kiemeli, amely szerint a republikánus törzsbázis mellett, a demokraták és függetlenek is jelentős arányban tájékozódnak a Fox News híradásaiból.

Trumpot inkább már tehernek és nem hajtóerőnek tekinti a NewsCorp 

– vélekedett a The Hill washingtoni székhelyű politikai lapnak Tobe Berkovitz, a Bostoni Egyetem marketingprofesszora. Hozzátette: látszik, hogy a nézettség és olvasottság tekintetében már nem a Trumppal kapcsolatos hírek vezetnek, bár ironikusan a liberális fősodratú sajtónál igen.

Persze Trump nem veszítette el a republikánus törzsbázisát, sőt Murdoch médiabirodalmában még bőségesen akadnak olyanok, akik továbbra is az egykori elnök újraválasztásában reménykednek. Ugyanakkor Ron DeSantis támogatottsága is felemelkedőben van, akinek novemberi kormányzói győzelmét „DeSantis a jövő” utalással ünnepelte a New York Post.

Elemzők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy Trump és Murdoch félretehetik a nézeteltéréseiket, ha Trump újra megerősödne, amely mindkettőjüknek előnyös lenne. 

A Fox News ugyanis Trump idejében érte el a legnagyobb nézettséget, befolyást és profitot is. Noha a csatorna idén is jól teljesített, az Oxford Egyetem felmérése szerint a jobboldali szavazók bizalma a csatorna felé 2020 óta 73 százalékról 56 százalékra csökkent, amely lényegében azt jelenti, hogy Trump megosztotta a hallgatóságot.

A volt elnök az elmúlt hónapokban leginkább a Truth Social nevű közösségi média platformján kommunikált és néhány milliós törzsbázisára fókuszált. Ez azonban nem lenne számára elegendő a 2024-es elnökjelöltség elnyerésére, így vélhetően a 2023 februárjában kezdődő republikánus előválasztások előtt taktikát vált majd és újra a széles nyilvánosságnak kommunikál, és így megpróbálhatja feloldani a konzervatívok megosztottságát.

 

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök az America First Policy Intézet America First Agenda Summit című rendezvényén Washingtonban 2022. július 26-án (Forrás: MTI/EPA/Shawn Thew)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.