Szijjártó: A migrációt megállítani kell, nem menedzselni + videó

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebookon jelentkezett be, amelyben elmondta, hogy Rómában egyeztetéseket folytatott Matteo Salvini miniszterelnök-helyettessel, Adolfo Urso gazdaságfejlesztési miniszterrel, illetve Gilberto Pichetto Fratin energiaügyi miniszterrel tárgyalt migrációról, a trieszti kikötő ügyéről, illetve a magyarországi beruházási környezetről.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook.com/szijjarto.peter.official2022. 12. 07. 11:52
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes (b) egyeztetése Rómában 2022. december 7-én. (Fotó: facebook.com/szijjarto.peter.official)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Matteo Salvinivel folytatott megbeszélés kapcsán Szijjártó Péter kiemelte, hogy ismét megbizonyosodott arról, hogy a migráció és embercsempészet kérdéskörét tekintve az olasz kormány saját hazája és Európa biztonságát helyezi előtérbe. 

Magyarország kettős nyomás alatt áll

– fogalmazott Szijjártó Péter, utalva az ukrajnai háború miatt hazánk keleti határaira érkező ukrajnai menekültekre, illetve a déli határt ostromló, döntően illegális migránsokból álló csoportokra. 

A migrációt meg kell állítani, nem menedzselni kell. Amennyiben ez nem sikerül, úgy a 2015-ös számoknál is súlyosabb adatokat láthatunk majd

 – jegyezte meg Szijjártó Péter.

Világosan és őszintén kell beszélni migrációról, mert ha ezt nem tesszük, továbbra is veszélyben leszünk. Világosan és őszintén kell beszélni az illegális migránsokat szállító hajókat üzemeltető, nem kormányzati szervezetekről, amelyek lényegében az embercsempész-maffia részei. Az embercsempészetet súlyosan büntetni kell, mert a migránsokat életveszélybe sodorják, illetve nyomást gyakorolnak az államokra is.

Salvini Magyarországhoz hasonlóan a biztonsági kockázatait világosan látja, és elég bátor, hogy felszólaljon Brüsszelben. Fontos, hogy ezek a hangok Brüsszelben összeadódjanak, minél hangosabbak legyenek, hogy rákényszerítsük Brüsszelt, hogy fejezze be a migráció támogatását, ami veszélyt jelent egész Európa számára.

A magyar kormány által a trieszti kikötő területén eszközölt beruházásával kapcsolatban Szijjártó Péter elmondta, az olasz kormány szándéka és célja, hogy a trieszti kikötő Közép-Európa vezető kikötője legyen.

A közúti és vasúti úton is megközelíthető kikötő 2026-tól fog működni. A magyar kormány képviselői a találkozón bemutatták a fejlesztési koncepciót, mely szerint éves szinten mintegy 2,5 millió tonna áru mozgatására alkalmas kikötőt szeretnének üzemeltetni, így segítve a magyar vállalatok külgazdasági tevékenységét. Létrejött egy 45 millió eurós előkészítő beruházásokat tartalmazó megállapodás. Szijjártó Péter kiemelte, az olasz kormány rendkívül együttműködő a kérdésben.

A magyar miniszter kiemelte, Olaszország Európa egyik legerősebb gazdasága, így az olasz gazdasági szereplőkkel való együttműködés fontos annak érdekében, hogy Magyarország elkerülje a recessziót. Folyamatosan fejlődik a két ország gazdasági kapcsolata, az olaszok pozitívan értékelik a magyar beruházási környzezet.

Az olasz űrügynökség vezetőivel is megállapodást köt a magyar kormány, amelynek keretében az olasz és magyar űripari szereplők fokozni fogják az együttműködést.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes (b) egyeztetése Rómában 2022. december 7-én (Fotó: Facebook.com/szijjarto.peter.official)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.