Több halálos áldozata is van a Fülöp-szigeteken pusztító árvizeknek

A karácsonyi ünnepek alatt a Fülöp-szigetek különböző részein a pusztító áradásoknak és a heves esőzéseknek már tizenöt halálos áldozata van – közölte kedden a nemzeti katasztrófavédelmi hivatal.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 27. 8:20
Flood in Misamis Oriental province, Philippines
epa10378471 A handout photo made available by the Bureau of Fire Protection (BFP) shows a fire rescue personnel holding a resident on a flooded street on Christmas day in Gingoog city, Misamis Oriental province, Philippines, 25 December 2022 (issued on 26 December 2022). Intense rain brought by a weather occurrence called 'Shear line' caused flooding in southern Philippines that resulted in the death of at least seven villagers. EPA/BFP HANDOUT BEST QUALITY AVAILABLE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Fotó: BFP HANDOUT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Diego Mariano szóvivő elmondta, hogy a legtöbb halálos áldozat a hirtelen keletkezett áradások miatt fulladt meg.

A halálos áldozatok közül nyolcat a déli (Misamis Occidental, Misamis Oriental és Zambonga del Sur) tartományokból jelentettek. Öt ember a keleti Camarines Sur, Catanduanes és Észak-Samar tartományban halt meg – közölte a katasztrófavédelem. A parti őrség közlése szerint két halász Leyte tartomány déli részénél süllyedt el csónakjával. Huszonhárom embert még mindig keresnek a rossz időjárási körülmények közepette.

Az eltűntek többsége halász volt, akik az erős szél és a nagy hullámok ellenére kihajóztak a tengerre – tette hozzá Mariano. A keresési és mentési műveletek a part menti területeken folytatódnak, és a parti őrség fokozni fogja az erőfeszítéseit, amint javul az időjárás – mondta.

A heves esőzések és áradások több mint 166 ezer embert érintettek több mint egy tucat tartományban, köztük 45 337 lakost, akiknek el kellett hagyniuk az otthonukat és a menedékközpontokban kellett maradniuk – derült ki a tájékoztatásból.

A mezőgazdaságban és az infrastruktúrában keletkezett károkat több mint 1,6 millió dollárra (603,2 millió forintra) becsülték – közölte a katasztrófavédelmi hivatal.

Borítókép: Tűzoltó ment ki egy helyi lakost karácsony napján a Fülöp-szigeteki Misamis Oriental tartomány Gingoog városában, 2022. december 25-én (Fotó: EPA)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.