Negyvenöt éve nem látott vihar sújtja a New York állambeli Buffalót + videók

Egyre nagyobbak és pusztítóbbak az Egyesült Államokat és Kanadát sújtó téli viharok. Napról napra emelkedik a halálos áldozatok száma: többen halálra fagytak az utcákon és az autókban is. Különösen rossz a helyzet a New York állambeli Buffalóban, ahol a mentők és a tűzoltók munkáját is megnehezíti az ítéletidő. A közösségi oldalakon közzétett felvételeken többnyire üres utcák, hatalmas hó látható. Néhányan azonban így is autóba ültek, noha a jéggel borított utak járhatatlanok. Karácsonyra ezrek maradtak áram nélkül.

Magyar Nemzet
2022. 12. 26. 12:09
null
St. Louis, 2022. december 23. Havas autópálya a Missouri állambeli St. Louis közelében 2022. december 22-én. Az Egyesült Államok északi és keleti államaiban közlekedési nehézségeket és áramkimaradásokat okoznak a téli hóviharok. MTI/AP/Jeff Roberson Fotó: Jeff Roberson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

New York állam hatóságai hétfő délelőtt közölték, hogy az állam nyugati részén 27-re növekedett a halottak száma. Csak Buffalo városában húszan veszítették életüket. A hatóságok előzetesen arra hívták fel a figyelmet, hogy a korábban közölteknél jóval több halálos áldozattól tartanak, mert sokakról nem tudnak azok közül, akik otthonukban rekedtek, vagy az utakon autójukba szorultak.

Ez Buffalo hosszú történetének legpusztítóbb vihara

– szögezte le Kathy Hochul, New York állam kormányzója a CNN amerikai hírcsatornának adott interjúban.

New York állam második legnépesebb városában legalább 17-en vesztették életüket az Egyesült Államokat és Kanadát sújtó ítéletidő következtében. Több embert az autójukban találtak meg halálra fagyva, mások a hóban lelték halálukat. Az utak járhatatlanokká váltak, az elektromos állomások lefagytak és a riasztott mentőautók is elakadtak. Buffaloban vasárnap reggel 110 centiméter havat jelentettek, de egy métert meghaladó hó hullott Michigan állam egyes részein is.

Kathy Hochul elmondta, hogy egyes otthonok több mint 48 órája el vannak zárva a külvilágtól áram nélkül, mert az időjárási körülmények megnehezítik a mentőegységek mozgását.

Több helyen a Nemzeti Gárda tagjait is bevetették, hogy segítsenek a mentési munkálatokban: vasárnapig több mint ötszáz mentésben vettek részt. Buffalóban december 27-ig a repülőtér zárva marad, valamint a vezetési tilalmat is meghosszabbították a hatóságok. New York állam kormányzója vasárnapi tájékoztatóján nyomatékosan kérte az állam nyugati részén élőket, hogy saját épségük érdekében tartsák tiszteletben a közlekedési tilalmat. A városban utoljára 1977-ben jegyeztek fel ekkora méretű vihart. Akkor közel harmincan vesztették életüket.

Az amerikai meteorológiai szolgálat sem kecsegtet az idő javulásával: az előrejelzések szerint Buffalóban továbbra is havazásra kell számítani és a borzasztó hideg is marad. Hétfőn a legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 23 fok lehet, éjszakára pedig mínusz 18 fok várható.

Hétfő reggelre az Egyesült Államok szinte teljes területén – Florida déli részét és a nyugati partvidéket kivéve – ismét fagypont alá csökkent a hőmérséklet, a leghidegebbet, mínusz 22 Celsius-fokot Észak-Dakota államban mérték. A következő napokban fokozatos melegedés várható, de az ország nagy részén maradnak az átlag alatti hőmérsékletek.

Az Egyesült Államok más területein sem jobb a helyzet, országszerte több mint 98 ezer család maradt áram nélkül az ünnepekre. Az ítéletidő miatt a légi közlekedés is gyakorlatilag leállt: pénteken több mint ötezer, szombaton 3400-nál, vasárnap pedig 2800-nál is több járatot töröltek.

Az ítéletidő ráadásul a betörőknek is kedvez, a közösségi oldalakon megosztott felvételeken az látható, hogy sorra fosztják ki az üzleteket, többek közt Buffalóban is.

Erie megye vezetője, Mark Poloncarz elmondta, a megyében 12 halálesetet erősítettek meg eddig: a legidősebb halálos áldozat 93 éves volt, a legfiatalabb 26 éves. A politikus egyúttal az áldozatok számának emelkedésére is felhívta a figyelmet. A gyászoló családoknak címzett Twitter-üzenetében hangsúlyozta, a mostani viharok nemcsak nagyságuk miatt hagynak mély nyomot az emberekben, hanem azért is, mert karácsonykor veszítették el többen a hozzátartozóikat.

Erie megyében is rendkívül súlyos egyébként a helyzet: mintegy 12 ezer háztartásban nincs áram, és előreláthatólag sokaknál keddig nem lesz se villany, se fűtés.

Vastag hótakaró fedi a hadisírokat az Észak-Dakota állambeli Mandan katonai temetőjében 2022. december 22-én. Fotó: Tom Stromme/MTI/AP/The Bismarck Tribune

New York állam nyugati részén a rendkívüli havazást az úgynevezett tó-hatás okozza, amelynek lényege, hogy a közeli Nagy-tavak feletti páratömeg a szárazföld fölé sodródik, ahol a fagypont alatti hőmérsékleten hó formájában csapódik ki. A legsúlyosabban érintett Buffalo városa közvetlen Erie-tó partján fekszik, közel az Ontario-tóhoz

– írta az MTI.

A tomboló vihar sorra szedi halálos áldozatait az egész Egyesült Államokban, a legfrissebb híradások szerint már legkevesebb 48 ember halt meg a téli viharokban, és Kanadában is legalább négyen vesztették életüket. Az amerikai Missouri államban egy ember lakókocsijában vesztette életét, miután a jármű a jeges útról belecsúszott egy befagyott patakba. Gyakoriak a közlekedési balesetek is: a hatóságok arról számoltak be, Ohio államban kilencen vesztették életüket, négyen azt követően, hogy az úton három autó összeütközött.

Borítókép: Havas autópálya a Missouri állambeli St. Louis közelében 2022. december 22-én. Az Egyesült Államok északi és keleti államaiban közlekedési nehézségeket és áramkimaradásokat okoznak a téli hóviharok (Fotó: MTI/AP/Jeff Roberson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.