További halálesetekre számítanak Amerikában az ítéletidő miatt + videók

Az országban attól tartanak, hogy az időjárás enyhülésével újabb áldozatokat találnak az elakadt járművekben.

2022. 12. 27. 11:12
null
Buffalo, 2022. december 27. Hókotró dolgozik az éjjelen át a New York állambeli Buffalóban 2022. december 26-án. New York államban 28-ra emelkedett a hóviharok okozta halálesetek száma. Az elmúlt öt napban az Egyesült Államokban közlekedõ bel- és külföldi légijáratok közül 18700-at kellett törölni az ítéletidõ miatt. MTI/AP/The Buffalo News/Derek Gee Fotó: Derek Gee
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A halálesetek számának megnövekedésére számítanak az Egyesült Államokban, ahol már így is mintegy hatvan életet követelt az évtizedek óta nem tapasztalt, súlyos hóvihar. 

Az ítéletidő miatt New York államban eddig 28 ember halt meg, a legtöbben közülük Buffalóban. 

A nemzeti meteorológiai szolgálat beszámolója szerint a város repülőterét mintegy 125 centiméteres hó borítja. A meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy kedden az állam egyes részein még körülbelül 23 centiméter hó hullhat.

Joe Biden amerikai elnök szövetségi vészhelyzetet hirdetett New York államra, engedélyezve a kormányzati segítségnyújtást a helyi helyreállítási erőfeszítések támogatására.

Együttérzek azokkal, akik elveszítették szeretteiket az ünnepi hétvége alatt 

– írta meg Twitter-üzenetében. 

Buffalo katasztrófavédelmi egységei folytatják a mentési munkálatokat, ám a havazásban leginkább érintett városrészeket a mentőalakulatok járművei is képtelenek megközelíteni. A hatóságok így attól tartanak, hogy az időjárás enyhülésével újabb halálos áldozatokat találnak az elakadt és hóval borított járművekben, illetve a külvilágtól elszigetelt otthonokban.

Sokkoló az utak mentén elakadt járművek látványa, mintha egy háborús övezetben járnék 

– jelentette ki Kathy Hochul, New York állam kormányzója, miután felmérte a helyzetet Buffalóban. 

– Ez egy háború az anyatermészettel – tette hozzá a kormányzó.

Az Elliott névre keresztelt, bombaciklonnak is nevezett vihar az Egyesült Államok szinte teljes területén végigsöpört karácsony napjain. Florida déli részét és a nyugati partvidéket kivéve fagypont alá csökkent a hőmérséklet, az északnyugati Montana államban –45 Celsius-fokot is mértek. 

A hétvégén becslések szerint mintegy 250 ezer háztartás maradt áram nélkül. Az amerikai bel- és külföldi repülőjáratok közül pedig több mint 18 ezret törölni kellett az elmúlt napokban.

Az előrejelzések szerint a következő napokban enyhülni fog az időjárás, ám a hatóságok továbbra is azt tanácsolják a lakosoknak, hogy amennyiben lehetséges, maradjanak otthon.

Borítókép: Hókotró dolgozik éjszaka a New York állambeli Buffalóban 2022. december 26-án. New York államban 28-ra emelkedett a hóviharok okozta halálesetek száma. Az elmúlt öt napban az Egyesült Államokban közlekedő bel- és külföldi légi járatok közül 18 700-at kellett törölni az ítéletidő miatt (Fotó: MTI/AP/The Buffalo News/Derek Gee)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.