Újra migránsokat szállítottak Olaszország kikötőibe

A civilszervezetek hajói a menedékkérőket Líbia partjai előtt vették fel.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 11. 19:12
Bari, 2022. december 11. Az Európai Unióba igyekvõ illegális bevándorlók érkeznek a Humanity 1 hajó fedélzetén a délkelet-olaszországi Bari kikötõjébe 2022. december 11-én. Az SOS Humanity német nem kormányzati szervezet által mûködtetett, 261 migránst szállító Humanity 1 ezen a napon a második migránshajó, amelynek az olasz hatóságok engedélyezték a kikötést. MTI/EPA/ANSA/Donato Fasano Fotó: Donato Fasano
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint ötszáz migránst szállított Olaszország kikötőibe vasárnap két civilszervezet által működtetett hajó. A berlini székhelyű SOS Humanity szervezet Humanity–1 nevű hajója az Adriai-tenger partján található Bariban köthetett ki 261, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezet hajója, a Geo Barents pedig Salernóban 248 illegális bevándorlóval a fedélzetén. A menedékkérőket Líbia partjai előtt vették fel gumicsónakokról és egyéb bárkákról. 

A civilhajók legénysége szerint több migránson bántalmazás jelei láthatók, illetve egyesek azt állították, hogy szexuális erőszaknak estek áldozatul. 

Az SOS Humanity szerint az emberek származási országai Szíria, Egyiptom, Kamerun, illetve Elefántcsontpart.

Az olasz belügyminisztérium szerint azért kellett távoli kikötőkbe irányítani a hajókat, mert a szicíliai kikötők és befogadóközpontok zsúfolásig telítettek. 

Az olasz kormány ismételten a civilszervezeteket hibáztatta, amiért felbátorítják a kétségbe esett embereket a veszélyes tengeri átkelésre. 

Mindazonáltal illegális bevándorlók közvetlenül is érkeznek Olaszország partjaihoz. A hétvégén a dél-olaszországi Reggio Calabria kikötője közelében az olasz parti őrség egy halászhajón mintegy négyszáz menedékkérőt fedezett fel. Az olasz belügyi tárca adatai szerint az idén eddig több mint 97 ezer migráns érkezett Olaszországba a Földközi-tengeren keresztül.

Borítókép: Az Európai Unióba igyekvő illegális bevándorlók érkeznek a Humanity–1 hajó fedélzetén a délkelet-olaszországi Bari kikötõjébe 2022. december 11-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Donato Fasano)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.