Válságkezelés helyett több millió eurót költ luxuskiadásokra az Európai Unió

Az unió csúcsvezetőin luxuskiadásainak finanszírozására több millió eurót különítettek el, miközben az átlag európai polgárok az étkezésen spórolnak, és nem tudják kifűteni a lakásaikat – olvasható a V4NA Hírügynökség cikkében.

MAGYAR NEMZET
Forrás: V4NA Hírügynökség2022. 12. 07. 12:07
null
Brüsszel, 2022. augusztus 5. Az Európai Unió zászlói lengenek egy épület elõtt Brüsszel európai negyedében 2022. augusztus 5-én. Augusztusban az európai uniós intézmények a nyári szünet miatt zárva tartanak. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Növelik a magánrepülők igénybevételét

Az uniós intézmények csaknem hárommillió euróval többet költhetnek majd a vezető tisztviselők magánrepülővel való utazásaira. Az EU pályázati adatbázisában található dokumentum szerint Brüsszel 13,5 millió euróra növelte a tisztviselők repüléseire szánt összeget, amelyet magánrepülőgép bérlésre költhetnek, miközben Európa-szerte a lakosságot és a kormányokat is spórolásra szólították fel.

Az új, négyéves szerződés, amely az Európai Bizottság, a parlament, a tanács és a külügyi szolgálat repüléseire vonatkozik, a meglévő ötéves megállapodás helyébe lép, amely 10,71 millió euróban határozta meg a magánrepülőgépekre 2016 és 2021 között költhető maximális összeget.

A bizottság szóvivője szerint az új szerződés, amely a becslések szerint 1606 repült órára terjed ki, és amelynek csaknem felét a 6500 és 10 000 kilométer közötti, közepesen hosszú utakra fordítanák, tükrözi a világjárvány miatt kialakult keresleti növekedést.

Kevesebb kereskedelmi járat áll rendelkezésre, ezért a maximális felső határ megemelése a járatok kiesésének pótlását szolgálja. A szerződés értéke a szükségletek becsült értékének felel meg, és nem feltétlenül jelenti azt, hogy a teljes összeg el lesz költve 

– tette hozzá a szóvivő.

Az új szerződést a bizottság azok után kötötte, hogy júliusban közzétették Fit for 55 éghajlat-változás elleni intézkedéscsomagot, amelynek célja, hogy 2030-ig 55 százalékkal csökkentsék a közlekedésből származó üvegházhatású gázok kibocsátását. Hosszabb távon, 2050-re pedig az EU az 1990-es szinthez képest 90 százalékkal kívánja csökkenteni a közlekedésből származó kibocsátást.

A hozzáférhető információkból az is kiderült, hogy Ursula von der Leyen bizottsági elnök 2020-ban hatszor, 2021-ben pedig nyolcszor vette igénybe a szolgáltatást. Elődje, az isiászát alkohollal gyógyító Jean-Claude Juncker 2019-ben 14 ilyen „üzleti célú” repülést hajtott végre, nemcsak hosszú, hanem rövid távú utazások során is, annak ellenére, hogy az Európai Unió vezetői rendszeresen arra biztatják az állampolgárokat, hogy rövidebb távon repülő helyett vonattal közlekedjenek.

A bizottság szerint a bérelt gépeket csak kivételes körülmények esetén, például biztonsági okokból veszik igénybe, vagy ha a szükséges időpontokban nem állnak rendelkezésre kereskedelmi járatok. Ez az érvelés azonban nem állja meg a helyét, ugyanis a korábbi bizottsági elnök még Brüsszel és Strasbourg között is magánrepülővel ingázott.

Charles Michel, a tanács elnöke 2021-ben 12 alkalommal repült magángéppel. Ehhez képest 2020-ban, a koronavírus miatti lezárások évében 17-szer, 2019-ben pedig 27-szer utazott magánrepülőve a tanács elnöke. A 2019-es évben azonban a tanács nem pontosította, hogy a 27 repülés közül hány írható Donald Tusk számlájára, aki november 30-ig töltötte be a tisztséget.

A tanács egyik tisztviselője elmondta, hogy az intézmény saját szabályai szerint csak az elnök repülhet kivételes alkalmakból hivatalos ügyekben bérelt repülőgéppel, csak olyan esetben, ha nem áll rendelkezésre megfelelő kereskedelmi járat, vagy ha a biztonsági megfontolások kizárják, hogy az utazás kereskedelmi járattal történjen – írja a V4NA Hírügynökség. 

A világ egyik legdrágább virtuális partiját fizette ki Brüsszel

Azonban nem ez az egyetlen eset, amikor a spórolásra buzdító Brüsszel bőkezűségéről ad tanúságot. Az Európai Bizottság külügyi segélyezési osztálya ugyanis nemrég több százezer eurót költött egy virtuális valóság tér kifejlesztésére, ahol egy versenyen keresztül akarták felkelteni a fiatalok lelkesedését az Európai Unió Global Gateway kezdeményezése iránt, aminek keretében a bizottság 2027-ig 300 milliárd eurót kíván a fejlődő országokban az új infrastruktúra felépítésére fordítani.

Azonban az egész pontosan 387 ezer euróból megrendezett virtuális partin mindössze öt ember jelent meg. A pénzszórásról és a buli gyors kifulladásáról Vince Chadwick, a Devex tudósítója tweetelt. A posztjában azt írta, hogy ő volt az egyetlen vendég az öt megjelenő közül, aki a virtuális rendezvényen maradt egy zavaros beszélgetés után.

Úgy tűnik, a 44 ember közül, aki lájkolta a parti Twitterre feltöltött hivatalos trailerét, csak néhányat érdekeltek annyira a trópusi szigeten house zenére táncoló avatárok, hogy csatlakozzanak a „bulihoz”.

A bizottság szóvivője a Devexnek elmondta, hogy a promóciós poszt célja az volt, hogy „növelje az EU világszintű tevékenységének tudatosságát a 18–35 év közötti korosztály körében, akiket elsősorban a TikTokon és az Instagramon lehet megtalálni, és akik semlegesek az EU-val kapcsolatban”.

A tékozló fiú

Az, hogy az Európai Unió a gazdasági nehézségek ellenére is növeli a költségeit, nem meglepő abból kiindulva, hogy sok esetben a kiadásokról döntést hozó biztosokat a kiemelkedő vagyoni helyzetük miatt nem érintik sem a szankciók, sem pedig az uniószerte növekvő megélhetési költségek – írják.

Amint arról már a V4NA is beszámolt, volt olyan több milliós vagyonnal rendelkező európai uniós biztos, aki gúnyolódva „diétának” nevezte az európaiakat elszegényítő, Oroszország elleni szankciókat, miközben ő maga az elmúlt évek járványtól és háborútól sújtotta időszakában több száz ezer euróval növelte vagyonát a vagyonnyilatkozata szerint.

A spanyol származású Josep Borell a Spanyol Szocialista Munkáspárt tagja, aki saját bevallása szerint több millió eurós vagyonnal rendelkezik. A személyes gazdagodását pedig biztosként is folytatta, ugyanis két év alatt több százezer eurós tartozásokat sikerült kifizetnie.

Európai uniós biztossá válása előtt a politikus spanyol külügyminiszterként is leadta a vagyonnyilatkozatát, amelyet 2020 márciusában hoztak nyilvánosságra. Borell ekkor a 2,2 millió eurós ingatlanvagyona mellett egy 337 278 eurós úgynevezett kötelezettséget is bevallott.

Forrás: V4NA Hírügynökség

A 2022-ben közzétett vagyonnyilatkozatában azonban már nem szerepelt semmilyen kötelezettség, vagyis két év alatt sikerült több százezer eurót visszatörlesztenie a mindössze 25 ezer eurós tiszteletdíjából.

A V4NA Hírügynökség szerint jól látható, hogy vagyonnyilatkozatai alapján az elmúlt évek járványtól és háborútól sújtotta időszakában euró százezrekkel gazdagodott  az uniós biztos.

A szocialista politikus vagyonnyilatkozatát tovább olvasva az is szembetűnő, hogy három cégnél több mint 200 ezer eurónyi pénzt vagy értékpapírt tart letétben, emellett pedig nagyobb mennyiségű részvénnyel is rendelkezik. 

Csaknem 55 ezer euró értékben birtokol részvényt és értékpapírokat a BBVA vállalatból, amely Spanyolország egyik legnagyobb multinacionális szolgáltató cége, emellett pedig beszállt a vegyiiparba is, a Bayer-csoport részvényei közül ugyanis 184 darabot birtokol.

A biztosnak nem mellesleg hat ingatlan van a tulajdonában Spanyolországban, egy pedig Brüsszelben. Amikor éppen nem Brüsszelben tartózkodik, a felségével a Madrid mellett található Valdemorillo településen él. A pazar környezetet sem kell nélkülöznie, ugyanis az ingatlanból kilátás nyílik a közelben található Valmayor víztározóra.

A luxust egyáltalán nem elutasító baloldali politikust a szülőfalujában, La Pobla de Segur településen a városka csendes részén, egy 512 négyzetméteres, kerttel és medencével rendelkező palota várja. Azonban ezt is, mint mindent a magánéletével kapcsolatban, rendkívüli módon rejtegeti. A felsorolásnak ráadásul itt még koránt sincs vége, az ingatlanmágnás politikus további ingatlannal rendelkezik az ország fővárosában és szülőfalujában is – tette hozzá a V4NA Hírügynökség. 

Az energiavámpír energiaügyi biztos

De nem Borell volt az egyetlen, aki Európai Uniós csúcspozícióban királyi életet él. Frans Timmermans korábban azt mondta, hogy jóval kevesebbet kellene fűtenie az embereknek és a zuhanyzást is minimálisra kellene csökkenteni. De véleménye szerint arra sincs szükség feltétlenül, hogy kimossák a ruhákat, mondván, elég csak kiszellőztetni őket. Az autósoktól pedig azt kérte, hogy inkább biciklivel járjanak, ezzel is sokat tehetnek azért, hogy Európa ne függjön az orosz energiahordozóktól.

Azt azonban kevesen tudják, hogy Brüsszeltől mindössze másfél órányi autóútra található Frans Timmermans luxusvillája, ami jól mutatja, hogy a zöldpolitikáért felelős alelnök bort iszik, és vizet prédikál.

Az 1937-ben épült többszintes ingatlan első ránézésre akár egy hotel is lehetne, a házban ugyanis 12 szoba található. A ház „G” energiabesorolású címkével rendelkezik, ami az egyik legrosszabb az Európai Uniós skálán. Vagyis, a ház lakói annyi energiát használnak el, hogy egyes európai államokban akár bontásra is ítélhetnék. 

Az energiaélősködő ráadásul úgy követeli, hogy az embereknek sürgősen át kell állniuk az – átlag polgár számára megfizetethetetlen – megújuló energiaforrásokra, ő maga nem vette a fáradságot arra, hogy napelemmel szerelje fel a házát, vagy egyéb módon javítson az energiabesoroláson.

A házat mintegy félmillió euróért vásárolta, a mostani értéke pedig akár az egymillió eurót is elérheti.

Az eredeti cikk Válságkezelés helyett magánrepülőre és metaverzumra költi a pénzt az Európai Unió címen olvasható a V4NA Hírügynökség oldalán.

Borítókép: az Európai Unió zászlói lengenek egy épület előtt Brüsszel európai negyedében 2022. augusztus 5-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.