időjárás -2°C Gedeon , Johanna 2023. március 28.
logo

Guy Verhofstadt új ötlettel állt elő Magyarország ellen

Magyar Nemzet
2022.12.09. 12:39 2022.12.09. 16:39
Guy Verhofstadt új ötlettel állt elő Magyarország ellen

Új, Magyarországot támadó ötlettel állt elő Guy Verhofstadt európai parlamenti képviselő − számolt be a Mandiner, miután kiszúrta a liberális belga politikus Twitter-bejegyzését. Verhofstadt szerint akárhányszor Magyarország él vétójogával az uniós döntéshozatal során, annyiszor meg kell duplázni a hazánktól visszatartott uniós források összegét.

Egy vétó: 5,8 milliárd euró. Két vétó: 11,6 milliárd euró. Három vétó: 23,2 milliárd euró

− áll Verhofstadt bejegyzésében.

Szívből remélem, hogy a legmagasabb szintű, nemzeti felelősséggel rendelkező állam- és kormányfőkre semmilyen befolyással nincs a közvetlen politikai felelősséggel nem rendelkező Verhofstadt legújabb abszurd ötlete

– fogalmazott a Magyar Nemzet megkeresésére Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (EP-) európai parlamenti képviselője.

Az ügyben próbáltuk kideríteni a magyar ellenzéki pártok véleményét is. − A magyar uniós pénzek hazahozatala nem külföldi politikusokon, hanem Orbán Viktoron múlik. Ennek sikertelensége is az ő felelőssége − írta a párt sajtóosztálya megkeresésünkre.

Sorozatos támadások

A hazánkat amúgy is folytonosan bíráló Verhofstadt az elmúlt időszakban új fokozatba kapcsolt Magyarország kritizálásában. Legutóbb arról ötletelt, hogy Magyarországot ki kellene rúgni az unióból, helyére pedig fel kéne venni Ukrajnát. Verhofstadt abszurd vágyálmára reagálva ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője lapunknak korábban elmondta, a politikus kijelentésének rengeteg jogi akadálya van, először is tagállamokat nem lehet csak úgy kirúgni, ők maguk kezdeményezhetik a kilépést. 

Mindig is voltak vitáink az európai baloldali, liberális és zöldpolitikusokkal kijelentéseik miatt, de amíg őket egykor mértékadó közéleti személyeknek tartottuk, mára mániákus politikai bohócokká váltak

− mondta el véleményét akkor Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Magyar Nemzetnek. Hozzátette, szerinte nem véletlen, hogy Verhofstadt mostanában különösen sokat támadja hazánkat: nyomás alá akarja helyezni az Európai Bizottságot, hogy ne állapodjon meg a magyar kormánnyal a visszatartott uniós források ügyében. 

Ezt megelőzően Verhofstadt egy téves plakát miatt állt bele hazánkba, ugyanis összekeverte a Magyar Kétfarkú Kutya Párt hirdetését a kormány nemzeti konzultációs plakátjaival.

Botrányos: a magyar kormány azt mondja a polgárainak, hogy az EU meggyilkolja őket… Miközben aktívan a terrorista Putyin oldalán áll. Meddig hagyjuk, hogy ez menjen? Ne adjunk EU-pénzt és szavazati jogot azoknak, akik az EU-t pusztítják!

− fakadt ki a liberális politikus. Néhány órával később aztán észrevette, hogy téves plakát váltotta ki felháborodását, azonban a bocsánatkérés elmaradt. 

Verhofstadt nyáron levélben fordult az Európai Parlament elnökéhez, hogy kezdeményezze: az Európai Parlament rendkívüli plenáris vagy szakbizottsági ülés keretében ismét ítélje el Magyarországot, és szólítsa fel az Európai Unió Tanácsát, valamint az Európai Bizottságot az uniós szerződések 7-es cikke szerinti eljárás felgyorsítására. 

Orbán Viktor miniszterelnök e heti szavai arról, hogy nem akarunk »vegyes fajúvá« válni, egyértelműen sértik az európai szerződésekben lefektetett normákat és értékeket, és az európai történelem legsötétebb napjaira emlékeztetnek

− állt a levélben. Erre reagálva Deutsch Tamás a válaszlevelében azt írta: „A liberális képviselő által megfogalmazott durván rágalmazó és indulatos, Magyarország elleni támadások valójában magyarellenes rasszista megnyilatkozások, melyek támadást jelentenek a közös európai értékek ellen, és a XX. századi európai történelem legsötétebb időszakát idézik.”

Borítókép: Guy Verhofstadt belga európai parlamenti képviselő (Fotó: MTI/EPA/Alessandro Della Valle)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.