Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Deutsch Tamás: „Az európai baloldali képviselők mániákus politikai bohócokká váltak”

– Mindig is voltak vitáink az európai baloldali, liberális és zöldpolitikusokkal kijelentéseik miatt, de amíg őket egykor mértékadó közéleti személyeknek tartottuk, mára mániákus politikai bohócokká váltak – reagált lapunk megkeresésére Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője Guy Verhofstadt brüsszeli politikus azon kijelentésére, miszerint Magyarországot ki kellene rúgni az unióból, a helyére pedig Ukrajnát kéne felvenni. Verhofstadt vágyálma jogilag sem állja meg a helyét. – Az Európai Unióból csak önkéntes elhatározás és érvényes tagállami népszavazás útján lehet kilépni – mutatott rá a Magyar Nemzet kérdésére ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője.

Dócza Edith Krisztina-Wittich Zoltán
2022. 11. 23. 19:24
European Parliament session in Strasbourg
epa09924749 Member of European Parliament and Co-Chair of the Conference on the Future of Europe's Executive Board, Guy Verhofstadt, speaks during a debate on the follow up of the Conference on the Future of Europe, at the European Parliament in Strasbourg, France, 03 May 2022. EPA/JULIEN WARNAND Fotó: JULIEN WARNAND
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mindig is voltak vitáink az európai baloldali, liberális és zöldpolitikusokkal kijelentéseik miatt, de amíg őket egykor mértékadó közéleti személyeknek tartottuk, mára mániákus politikai bohócokká váltak. Persze olykor szamárságokra és politikai bohócok kijelentéseire is lehet komoly válaszokat adni – mutatott rá lapunk megkeresésére Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője.

A politikus Guy Verhofstadt − az egykori belga miniszterelnök és az Európai Parlament Liberálisok és Demokraták Szövetségének frakcióvezetője − azon kijelentésére reagált, amelyben úgy fogalmazott: lehet, hogy jobb lenne Magyarországot kirakni az Európai Unióból, helyére pedig Ukrajnát felvenni.

Ha egy hajszálnyira is különböző álláspontot képviselünk a fősodortól, akkor máris fenyegetések röpködnek, és a ledorongolás a jussunk

– fogalmazott Deutsch Tamás. Majd hozzátette: az Európai Unióból való kiűzés ukrán−magyar tagcseréje azonban egészen abszurd kijelentés, és teljesen aláássa az európai együttműködés szellemiségét, amely szerinte nem tartja magát az „Egység a sokféleségben” európai jelszavához.

Verhofstadt vágyálma egyébként jogilag sem állja meg a helyét.

Az Európai Unióból csak önkéntes elhatározás és érvényes tagállami népszavazás útján lehet kilépni, az Európai Unióról szóló szerződés 50. cikkében foglaltak alkalmazása szerint

– magyarázta lapunknak ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője. Hangsúlyozta: ugyanaz a helyzet, mint a vétójog eltörlésével is, azaz az uniós alapszerződés módosítása szükséges hozzá, amelyet a tagállamoknak egyhangúlag jóvá kell hagyniuk.

Emellett az unió tagállamává sem csak úgy, egyik napról a másikra válhatnak az arra vágyó országok. Ugyan Kijev június végén megkapta a tagjelölti státust, ez erősen szimbolikus. „Mindenki tudja, hogy az ukránok távol állnak a csatlakozás valódi lehetőségétől” – vélekedett Deutsch Tamás. Hozzátette: más emelet, más kávéház, más rendszer az, amiben az ukrán hétköznapok zajlanak és az, ami egy európai uniós tagsághoz kell. A csatlakozáshoz komoly kritériumoknak kell megfelelni, ezt leginkább a nyugat-balkáni országok és Törökország példáján láthatjuk, akik több éve-évtizede állnak az integráció kapujában.

Stabil demokrácia, jogállamiság megléte, működő piacgazdaság, vagy az, hogy a csatlakozni kívánó ország elfogadja az uniós jogszabályokat, ideértve az euróra vonatkozó feltételeket is

– sorolta ifj. Lomnici Zoltán a csatlakozáshoz szükséges feltételeket. „Jelenleg Ukrajna – mások mellett mértékadó makrogazdasági szakértők szerint – alkalmatlan arra, hogy az unióhoz csatlakozzon” − mutatott rá a szakértő. Hozzátette: Kijevnek számos esszenciális előfeltételnek, köztük a jogállamiságnak és működő piacgazdaságnak, kell megfelelnie. „Jelenleg az ország háborúban áll, tele bizonytalan politikai és gazdasági kérdésekkel, amely problémáknak először a megszüntetése, utána pedig a demokratikus és jogállami feltételeknek megfelelő, rendszerszintű szabályozása szükséges” − ecsetelte a szakértő.

Deutsch Tamás szerint egyébként nem véletlen Verhofstadt támadásának időzítése, hiszen a következő hetekben Brüsszel elfogadhatja a magyar helyreállítási programot, és ezzel hazánk hozzájuthat az eddig visszatartott uniós forrásokhoz.

– Az európai baloldali képviselők visszatartanák a pénzeket, revansot vennének Magyarországon, retorziókat akarnak ellene, amiért a választók jobboldali kormányokat választottak az elmúlt években – fogalmazott. Szerinte Verhofstadt kijelentéseinek is ez az indoka, aki egyúttal nyomás alá helyezné az Európai Bizottságot, amiért az megegyezne hazánkkal.

Borítókép: Guy Verhofstadt egykori belga miniszterelnök és az Európai Parlament Liberálisok és Demokraták Szövetségének frakcióvezetője (Fotó: EPA/Julien Warnand)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.