Az ukrán belügyminiszter is meghalt egy helikopter-balesetben + videó

Óvoda mellett zuhant le egy helikopter Kijev egyik külvárosában.

Magyar Nemzet
2023. 01. 18. 9:46
null
Military and onlookers stand at the site where a helicopter crashed near a kindergarten outside the capital Kyiv, killing Sixteen people, including two children and Ukrainian interior minister, on January 18, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Sergei Supinsky / AFP) Fotó: Unger Tamás / Vas Népe
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Denisz Monasztirszkij ukrán belügyminiszter, a helyettese és egy államtitkár is életét vesztette a brovari helikopterszerencsétlenségben – jelentette az MTI ukrán rendőrségre hivatkozva. Korábbi jelentések szerint egy óvoda és egy lakóépület közelében csapódott a földbe egy helikopter, fedélzetén kilenc személlyel szerda reggel Brovariban, Kijev egyik külvárosában. 

Hírügynökségi jelentések szerint a balesetben legalább 18-an meghaltak, köztük három gyermek.

Az Ukrinform ukrán hírügynökség szerint további 29-en megsebesültek, köztük tizenöt gyerek.

A helikopternek összesen kilenc utasa volt, a háromfős személyzet mellett hat tisztségviselő, köztük:

  • A 42 esztendős Denisz Monasztirszkij ukrán belügyminiszter,
  • Jevhenyij Jenyin belügyminiszter-helyettes,
  • Jurij Lubkovics belügyi államtitkár.

A baleset okai és körülményei egyelőre tisztázatlanok, a hatóságok szerint korai bármilyen találgatásba bocsátkozni. 

Nincs kizárva a véletlen szerencsétlenség sem, de akár egy ellenséges szabotázsakció is elképzelhető. 

Szemtanúk szerint a pilóta próbálta elkerülni a magas lakóépületeket, így zuhant végül az óvodára.

Sajtóértesülések szerint a helikopter egy Eurocopter Super Puma típus volt, amelyet Franciaországtól kaptak. Ilyen típusokat már a háború előtt is vásárolt Ukrajna, illetve azóta is szállítottak, így elvileg új gyártmányról lehetett szó. Jurij Ignat, a légierő parancsnokságának szóvivője egy tévéadásban elmondta, hogy a helikopter az állami katasztrófavédelmi szolgálathoz tartozott. Azt nem árulták el, hogy hova tartottak. 

Egy nagy villanást láttunk. Előtte olyan hangot hallottunk, mintha valami repülne a levegőben, ezért mind elhallgattunk. Aztán, a villanást követően robbanást hallottunk. Földre vetettük magunkat, majd gyorsan az óvóhelyre menekültünk

– idézte fel a történéseket a BBC brit közszolgálati csatornának az óvoda egyik tanára.

– A tragédia idején gyerekek és óvónők voltak az intézményben, de mostanra mindenkit kimenekítettünk – közölte Olekszij Kuleba, Kijev megye kormányzója. A politikus tájékoztatása szerint a szerencsétlenségnek vannak áldozatai, de további részletek egyelőre nem ismertek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „szörnyű tragédiának” nevezte a balesetet, amely „kimondhatatlan fájdalmat” okoz.

Charles Michel, az európai uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke a szerencsétlenség hírére reagálva megrendülését fejezte ki. „Osztozunk Ukrajna és az áldozatok családjainak gyászában, Denisz Monasztirszkij az Európai Unió nagy barátja volt” – írta a belga politikus a Twitteren. Emmanuel Macron francia elnök közölte, hogy elszomorítja a miniszter tragikus halála. Vezető lengyel politikusok, köztük Andrzej Duda elnök is részvétét fejezte ki. A konzervatív politikus a Twitteren az írta: nagy szomorúsággal fogadta a több ember, köztük az ukrán belügyi tárca képviselői életét megkövetelő légikatasztrófáról szóló hírt.

Borítókép: Katonák és bámészkodók a baleset helyszínén (Fotó: AFP/Sergei Supinsky)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.