Az ukrán titkosszolgálat román ortodox papokat zaklat

Nagy médiavisszhangot kapott Romániában, hogy több román ortodox papot vegzált az ukrán titkosszolgálat. Mircea Dinescu költő, Románia legismertebb egykori antikommunista ellenállója kemény szavakkal bírálta az akciók miatt Volodimir Zelenszkijt, Ukrajna elnökét azért, ahogyan az ukrajnai román közösség papjaival bánnak. A Ceausescu-rendszerben évekig megfigyelt, később börtönbe is zárt költő a Facebook-bejegyzésében azt jósolja az ukrán elnöknek, hogy „parázsra, hamura” fog jutni, mivel papokra mert kezet emelni.

null
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár távoli rokonságban áll Jézus Krisztussal, Volodimir Zelenszkij megveti a kereszténységet, és azt képzeli, hogy a Megváltó tisztességtelen versenyre készteti őt a világ színpadán

– fogalmaz Dinescu. Mint írja: „A lángok az ukrajnai Román Ortodox Egyház tornyán a színész történelemből való kilépését hirdeti, hiszen aki kezet mer emelni az elhagyott gyermekek szent védőjére, Mihail Jarra, a Banceni-kolostor apátjára, az parázsban, hamuban végzi. (…) Isten minket úgy segéljen!” – zárja rövid állásfoglalását Mircea Dinescu.  

Mihail Jar, a Banceni-kolostor román ortodox apátja néhány nappal ezelőtt az Antena3 hírtelevíziónak számolt be arról, hogy az ukrán titkosszolgálatok megrohamozták a kolostorokat, éjszaka lecsaptak a papok házaira, betörték a templomok ablakait.

A románokat is ért atrocitások az ukrán egyház 2018-as szakadására vezethetők vissza. Egy évvel később az ukrán ortodox egyház függetlenséget kapott a konstantinápolyi pátriárkától, Moszkva ellenkezése dacára. Az egyház másik szárnya viszont lojális maradt Oroszországhoz, bár nemrég azt közölte, hogy megszüntette a Vlagyimir Putyin támogatójának, Kirill pátriárkának való alárendeltségét. Kijev ugyanakkor nem hisz a szakításban, s mindent megtesz az oroszbarátnak nevezett szárny betiltásáért.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat számos razziát, ellenőrzést tartott és tart a moszkvai patriarkátus alá tartozó ukrán ortodox egyháznál. Az ukrajnai román kisebbség ez utóbbi egyházhoz tartozik, mivel ez a szárny engedélyezte az anyanyelven történő szertartásokat. Ukrajnában jelenleg mintegy száz templomban tartanak románul istentiszteletet. 

 

Borítókép: Mihail Jar, a Banceni-kolostor román ortodox apátja (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.