Elsüllyedt egy teherhajó Japán partjainál, többen eltűntek

A japán légi önvédelmi erők és a dél-koreai parti őrség mentette ki a legénység nyolc tagját.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 25. 8:47
null
Dzsedzsu-sziget, 2023. január 25. A dél-koreai parti õrség felvételén az állomány tagjai a Csin Tien teherhajó legénysége után kutatnak a dél-koreai Dzsedzsu szigetén levõ Szogvipótól 150 kilométerre, délkeletre 2023. január 25-én, miután a Hongkongban bejegyzett hajó elsüllyedt a sziget közelében, fedélzetén 22 emberrel. A keresõakcióba a japán parti õrség is bekapcsolódott. MTI/EPA/Dél-koreai parti õrség Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsüllyedt egy teherhajó Japán délnyugati partjainál, a legénység 13 tagját kimentették, kilencen eltűntek a heves téli szélben közölték szerdán a hatóságok. 

Repülőgépek és hajók, köztük magánhajók is keresik az eltűnteket.

A hongkongi bejegyzésű, 6651 tonnás Csin Tien kedden késő este vészjelzést adott le közölte a japán parti őrség. A helyi média szerint egy, a hajón tartózkodó személy azt mondta, a hajó megdőlt, a belsejébe áramlik a víz, később pedig arról számolt be, hogy a legénység 22 tagja mind kínai vagy mianmari állampolgár mentőcsónakokba szállt át. Arról nem érkezett hír, hogy mi okozta a fűrészárut szállító hajó balesetét.

A parti őrség szóvivője elmondta, hogy a vészjelzés fogadásakor, kedden a térségben heves, erős szél fújt. Hirokazu Macuno, a tokiói kormány főtitkára, szóvivője közölte, hogy a parti őrség azonnal segítséget kért a közelben tartózkodó, Nagaszaki városától nyugatra lévő járőrhajóktól és repülőgépektől. Szólt arról is, hogy a japán parti őrség kérte a japán önvédelmi erők (a hadsereg) segítségét, és együttműködésre törekszik a dél-koreai parti őrséggel, továbbá a baleset helyszínének közelében lévő hajókkal is. Hozzátette, hogy a legénység öt kimentett tagja kínai, de állapotukról nincs további információja.

A japán parti őrség szóvivője a Reuters hírügynökséggel azt közölte, hogy a japán légi önvédelmi erők és a dél-koreai parti őrség mentette ki a legénység további nyolc tagját.

Korábban a japán parti őrség arról számolt be, hogy a legénység négy tagját a vízben lebegve fedezte fel, és egy magánhajó mentette ki őket, mintegy 110 kilométerre nyugatra a Dandzso-szigetektől.

Japán nyugati részeit kedden fagyos, szeles időjárást hozó téli viharok sújtották. A terület, ahol a hajó elsüllyedt, Nagaszaki és a dél-koreai Csedzsu-sziget között van. A térségben kedden több száz repülőjáratot töröltek a zord időjárási viszonyok miatt. A Japán déli részén fekvő Okinava-szigeteknél kedden a heves szélben zátonyra futott egy másik hajó. A legénység 19 tagját kimentették jelentette a helyi média.

 

Borítókép: A dél-koreai parti őrség felvételén az állomány tagjai a Csin Tien teherhajó legénysége után kutatnak a dél-koreai Dzsedzsu szigetén levő Szogvipótól 150 kilométerre délkeletre 2023. január 25-én, miután a Hongkongban bejegyzett hajó elsüllyedt a sziget közelében, fedélzetén 22 emberrel. A keresőakcióba a japán parti őrség is bekapcsolódott (Fotó: MTI/EPA/Dél-koreai parti őrség)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.