Erdogan ismét felajánlotta Zelenszkijnek a Moszkva és Kijev közötti közvetítést

Az orosz és török államfő rendszeresen egyeztet telefonon a háborúról.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 20. 19:22
ERDOGAN, Recep Tayyip
Nusa Dua, 2022. november 16. Recep Tayyip Erdogan török elnök sajtóértekezlete a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezetõ feltörekvõ országát, valamint az Európai Uniót tömörítõ húszas csoport, a G20 csúcstalálkozóján az indonéziai Bali szigetén fekvõ Nusa Dua luxusüdülõhelyen 2022. november 16-án. MTI/EPA/Hou Hvi Jung Fotó: Hou Hvi Jung
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és ismét felajánlotta neki országa közvetítő szerepét a háborúban álló Oroszország és Ukrajna között – közölte pénteken a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatósága. A szűkszavú beszámoló szerint a beszélgetés témája az orosz–ukrán háború volt.

A beszélgetés során a török államfő egyúttal részvétét nyilvánította ukrán hivatali partnerének a szerdai ukrajnai helikopterbaleset miatt.

Erdogan sokadszor fejezte ki készségét a közvetítésre az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus megoldásában.

A török elnök az év elején – szintén egy telefonbeszélgetés keretében – Vlagyimir Putyin orosz elnöknek azt vetette fel, hogy az orosz–ukrán háború leállítását célzó, a békekötésre irányuló erőfeszítéseket „egyoldalú tűzszünettel” kellene alátámasztani. Moszkva az ortodox karácsony alkalmából meg is hirdette a fegyvernyugvást, amit Kijev elutasított.

Törökország emellett az ENSZ-szel karöltve fontos közvetítő szerepet játszott az ukrajnai kikötőkből induló gabonaexportot lehetővé tevő megállapodás tető alá hozásában is.

 

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török elnök sajtóértekezlete a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 csúcstalálkozóján az indonéziai Bali szigetén fekvő Nusa Dua luxusüdülőhelyen 2022. november 16-án (Fotó: MTI/EPA/Hou Hvi Jung)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.