Felfüggesztették a parlament működését Srí Lankán

A kormány nemrég emelte az energiaárakat, miközben még mindig üzemanyaghiány sújtja az országot.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 28. 15:15
null
SRI LANKA-POLITICS-ECONOMY-UNREST Fotó: ARUN SANKAR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felfüggesztette a Srí Lanka-i parlament működését péntek éjféltől Ranil Vikremeszinghe államfő. Az intézkedés a súlyos gazdasági gondokkal küzdő országban február 8-ig marad hatályban, amikor az elnök új hosszú távú politikai intézkedéseket és jogszabályokat jelent majd be.

A parlament munkájának leállítása rendkívüli elnöki rendelettel történt. A Srí Lanka-i kormány nem közölt magyarázatot a lépésre. Az államfői hivatal közleményében az állt, hogy Vikremeszinghe olyan intézkedéseket fog bejelenteni, amelyeket 2048-ig – az ország függetlenné válásának 100. évfordulójáig – terveznek bevezetni.

Srí Lanka hónapok óta súlyos nyersanyag-, gyógyszer-, üzemanyag- és élelmiszerhiánnyal küzd. A gazdasági nehézségek nyomán belpolitikai válság is kialakult: Gotabaja Radzsapaksza elnök a tiltakozások hatására elmenekült az országból, majd bejelentette lemondását. Vikremeszinghét július végén, zavargások közepette iktatták be hivatalába.

Azóta ugyan látni néhány jelét az előrelépésnek, de az üzemanyaghiány miatt mindennaposak az áramkimaradások, illetve felzúdulást keltett az is, hogy a kormány nemrég emelte az adókat és az áramdíjakat is. Srí Lankán felfüggesztették mintegy hétmilliárd dollár külföldi államadósság törlesztését, minden minisztérium költségvetését hat százalékkal csökkentették, és azt tervezik, hogy a – korábbi hosszú polgárháború miatt mintegy 200 ezer fősre duzzadt – hadsereg méretét nagyjából felére csökkentik.

 

Borítókép: A Srí Lanka-i miniszterelnöki hivatalt elfoglaló tömeg Colombóban 2022. július 13-án. (Fotó: AFP/Arun Sankar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.