Halloweeni tragédia: gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emelne vádat a dél-koreai rendőrség

A Szöulban történt halloweeni tragédia ügyében indult nyomozás alátámasztotta azokat az előzetes híreket, amelyek szerint a rendőrség és a körzet vezetése nem léptette életbe a megfelelő óvintézkedéseket. A halloweeni tragédia Dél-Korea legsúlyosabb tragédiája a 2014-es kompkatasztrófa óta.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 01. 13. 15:30
null
Szöul, 2022. október 29. Rendõrök kordonnal zárják le az utcát Szöulban, ahol legkevesebb százhúsz ember meghalt, százan pedig megsérültek a halloween-ünnepségek idején kitört lökdösõdésben 2022. október 29-én. MTI/EPA/Yonhap Fotó: Yonhap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ismert, 158-an vesztették életüket és 196-an sérültek meg a dél-koreai fővárosban, Szöulban tartott halloweeni utcabálon. A Covid-járvány óta ez volt az első olyan alkalom, amikor az emberek maszk nélkül mehettek a szabadba, emiatt pedig több mint százezren vonultak fel a város egyik leghíresebb szórakozónegyedében. Az ünneplésből rövid időn belül katasztrófa lett, egy szűk utcába betódulva az emberek agyontaposták egymást a tolongásban. 

Az áldozatok iránti kegyeletből elhelyezett virágok a helyszín közelében, Szöulban 2022. október 31-én, miután két nappal korábban halálos tülekedés történt a dél-koreai főváros Itevon negyedében rendezett halloween-ünnepségen. 158 ember életét vesztette, 196 megsérült (Fotó: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun)

 

Milyen eredményre jutott a nyomozás a halloweeni tragédia ügyében?

Az ügyben nyomozó Szon Dzse Han és csapata megosztotta 74 napos vizsgálat eredményeit az ügyészséggel, melyből kiderült, hogy vádat akarnak emelni Szöul Jongszan kerületének polgármestere, Pak Hi Jung és a körzet akkori rendőrfőnöke, Li Im Dzse ellen. Őket további négy emberrel együtt már korábban őrizetbe vették.

A nyomozás megerősítette azokat az előzetes értesüléseket is, amelyek szerint a rendőrség és a körzet vezetése nem léptetett életbe megfelelő óvintézkedéseket, holott számítottak a tömegre. Emellett a járókelők segélyhívásait is figyelmen kívül hagyták.

A szerencsétlenség napján a szöuli rendőrség is tisztában volt a százezres tömeg érkezésével, ennek ellenére csak 137 rendőr volt szolgálatban a tragédia helyszínén, Ithevon kerületben. A szakértők szerint a tömeg biztonságának felügyeletére azért nem maradt ember, mert a szolgálatban lévő rendőrök is inkább a kábítószer-használatra és az erőszakos bűncselekményekre figyeltek.

Emellett a rendőröknek nem sikerült biztosítaniuk a helyszínt, hogy a mentők gyorsan hozzáférhessenek a bajbajutottakhoz.

JUN Szok Jol
Jun Szok Jol dél-koreai elnök (b3) felkeresi a katasztrófa helyszínét Szöulban 2022. október 30-án, miután a Szöulban tartott halloweeni utcabálon halálos tülekedés történt. A dél-koreai fővárosban 158-an vesztették életüket és 196-an sérültek meg. (Fotó: MTI/EPA/Yonhap)

 

Hogyan vált halálos tragédiává a szöuli halloweeni utcabál?

A nyomozás vezetője szerint a tragédiához és az áldozatok magas számához olyan tényezők is hozzájárultak, mint a pontatlan helyzetmegítélés, a lassú információáramlás, az érintett intézmények közötti gyenge együttműködés, valamint a mentési műveletek késedelme.

A rendőrség szerint a halálesetek többségét fulladás vagy agykárosodás okozta. Szon és csapata csaknem 540 embert hallgatott ki, 14 ezer bizonyítékot gyűjtött össze és több mint 180 videófelvételt nézett át az ügyben. A biztonsági kamerák és törvényszéki szakértők szimulációi alapján 10 óra 15 perckor négyzetméterenként nyolc fő, tíz perccel később pedig már 9-11 fő volt a tömeg sűrűsége. 

A dél-koreai elnök is bocsánatot kért a rendőri mulasztás miatt

A tragédiát követő néhány napon belül a dél-koreai rendőrség is vállalta a felelősséget a Szöulban történt halloweeni tömegszerencsétlenségért. 

Jun Szok Jol dél-koreai elnök bocsánatot kért, és egyben a felelősök megbüntetését ígérte a 158 ember halálát okozó szöuli tragédia miatt.

A dél-koreai elnök szerint alapvető reformra van szükség a rendőrség munkájában, ez elengedhetetlen a „kockázatok felméréséhez és a balesetek megakadályozásához.”

Li Szang Min belügyminiszter egy parlamenti ülésen szintén bocsánatot kért a történtekért. Elmondta ugyanakkor, hogy a baleset akkor sem lett volna elkerülhető, ha a rendőröket és tűzoltókat előzetesen a területre vezénylik.

A szöuli halloweeni utcabál lett Dél-Korea legsúlyosabb tragédiája a 2014-es kompkatasztrófa óta, amelyben több mint háromszáz ember vesztette életét.

Borítókép: Rendőrök kordonnal zárják le az utcát Szöulban, ahol legkevesebb százhúsz ember meghalt, százan pedig megsérültek a halloween-ünnepségek idején kitört lökdösődésben 2022. október 29-én (Fotó: MTI/EPA/Yonhap)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.