Meghaladja a négymilliót a napi koronavírusos esetek száma Kínában

Vélhetően nőni fog a kórházakra nehezedő nyomás és a halálozások száma is a járvány miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 25. 12:12
null
Sanghaj, 2023. január 17. Egy család sétál egy sanghaji parkban 2023. január 17-én. A kínai statisztikai hivatal ezen a napon közölte, hogy 2022 végére 850 ezer fõvel csökkent az ország lakossága az elõzõ évhez képest. Az adatok a kontinentális Kína lakosságára vonatkoznak, Hongkongot és Makaót, valamint a Kínában élõ külföldieket kivéve. A lakosság lélekszáma a közlemény szerint 1,41 milliárd fõ, az elmúlt évben 9,56 millió gyermek született, és 10,41 millió ember hunyt el az országban. MTI/EPA/Alex Plavevski Fotó: Alex Plavevski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus újabb, Kínában pusztító hulláma napi 4,2 millió esettel ért tetőpontjára a londoni székhelyű Airfinity kutatóintézet szerdai közlése szerint. 

Az intézetnek a hét elején közzétett becslése szerint a Covid–19 december eleje óta mintegy 840 ezer halálos áldozatot szedhetett az ázsiai országban.

A korábban előre jelzett két külön járványhullám helyett vélhetően egyetlen hosszú járványhullámmal kell számolni az ázsiai országban, így vélhetően nőni fog a kórházakra nehezedő nyomás és a halálozások száma is – tette hozzá az Airfinity.

Szakértők arra figyelmeztettek, hogy a hét végén ünnepelt kínai újév és az ezzel összefüggő rokonlátogatások, belföldi utazások nyomán várhatóan gyorsulni fog a vírus terjedése.

A kínai járványkutató és betegségmegelőző központ azt közölte, hogy a lakosok már körülbelül nyolcvan százaléka, azaz mintegy egymilliárd ember kaphatta el eddig a vírust.

Kína december elején szakított a járvány 2020-as kitörése nyomán szinte azonnal bevezetett zéró-Covid-politikával, feloldotta a korábbi korlátozásokat, és leállította a széles körű teszteléseket is. Ezt követően szinte azonnal emelkedni kezdett a regisztrált fertőzöttek száma, sok helyen pedig gyógyszerhiányról is beszámoltak. Peking felhagyott a járványadatok rendszeres közzétételével, külföldi szakértők pedig nem bíznak a kínai egészségügyi hatóságok által közölt számokban.

 

Borítókép: Egy család sétál egy sanghaji parkban 2023. január 17-én (Fotó: MTI/EPA/Alex Plavevski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.