Olekszij Makejev: A német fegyverek létfontosságúak a túléléshez

A berlini ukrán nagykövet felszólította Németországot, hogy mielőbb szállítson Leopard 2 harckocsikat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 15. 17:07
Praslavice, 2022. december 21. Cseh katonák egy Leopard 2A4 német harckocsival a Csehországnak szánt tizennégy azonos típusú harckocsi elsõ darabjának átadási ünnepségén a csehországi Praslavicében 2022. december 21-én. A harckocsikat Csehország cserében kapja az orosz támadás ellen védekezõ Ukrajnának segélyként átadott szovjet gyártmányú T-72-es tankokért és más nehézpáncélosokért. MTI/EPA/Vladimir Prycek Fotó: Vladimir Prycek
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német fegyverek létfontosságúak Ukrajna túléléséhez – fogalmazott a DPA német hírügynökségnek adott interjúban vasárnap Olekszij Makejev berlini ukrán nagykövet. A diplomata arra kérte a német kormányt, hogy mielőbb szállítson országának Leopard 2 harckocsikat.

– Kevés időnk van a tárgyalásra. Azt várjuk, hogy a szövetségeseink megértsék ezt és ennek megfelelően cselekedjenek – hangsúlyozta.

Január 20-án az Ukrajnát támogató nyugati országok a Németország nyugati részén fekvő Ramstein légi támaszponton találkoznak, hogy megvitassák az Ukrajnának az Oroszországgal szembeni harchoz nyújtott további katonai támogatást. Nagy-Britannia az első ország, amely bejelentette: nyugati gyártmányú harckocsikat fog szállítani Ukrajnának. Lengyelország és Finnország német gyártmányú Leopard 2 harckocsikat készül küldeni. A német kormány még nem foglalt állást a kérdésben.

Makejev kijelentette, hogy Leopard harckocsik nélkül nem lesz lehetséges további, orosz megszállás alatt lévő területek visszafoglalása.

– A német gyártású légvédelem segít nekünk a rakéták elfogásában, a német harckocsik pedig a segítségünkre lesznek további területek felszabadításában. Az orosz erők pedig kevesebb atrocitást fognak elkövetni – monda. – A német fegyverek életeket mentenek meg – nyomatékosította. 

A Rheinmetall német fegyvergyár közölte, hogy időbe telik, mire a harckocsikat le tudnák szállítani Ukrajnának.

– Még ha meg is hozzák holnap a döntést, hogy szállíthatjuk a Leopard harckocsijainkat Kijevbe, a szállításra a jövő év elejéig várni kell – mondta a Bild am Sonntag című lapnak Armin Papperger, a Rheinmetall elnök-vezérigazgatója. A Rheinmetallnak huszonkét Leopard 2 harckocsija van, valamint nyolcvannyolc Leopard 1 modellje.

Makejev ismételten hangoztatta, hogy Ukrajna helyettesítő háborút vív az összes támogatója érdekében.

– Senki más nem harcol Oroszország ellen, csak az ukránok 

– mondta.

– Oroszország nemcsak Ukrajna, hanem Európa és az egész civilizált világ ellen harcol. Ebben a harcban az ukránok vannak a frontvonalon. Nem kérünk német vagy amerikai katonákat, csak fegyvereket – tette hozzá a berlini ukrán nagykövet.

 

Borítókép: Cseh katonák egy Leopard 2A4 német harckocsival a Csehországnak szánt tizennégy azonos típusú harckocsi első darabjának átadási ünnepségén a csehországi Praslavicében 2022. december 21-én (Fotó: MTI/EPA/Vladimir Prycek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.