Sorra fogták el tavaly az embercsempészeket a görög hatóságok

A Törökországgal határos, meglehetősen nagy forgalmú Évrosz folyónál 1300 embert vettek őrizetbe.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 07. 17:15
null
A fedél nélkül maradt migránsoknak egyelőre nincs hova menniük, sokan a szabad ég alatt alszanak. Fotó: Pétrosz Jannakurisz Forrás: MTI/AP/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A görög parti őrség tavaly 1300 embert vett őrizetbe embercsempészet gyanújával a Törökországgal határos Évrosz folyónál – közölte Takisz Theodorikakosz állampolgárok védelméért felelős miniszter a görög Szkai rádiónak adott interjújában szombaton. 2022-ben körülbelül 256 ezer migránst tartóztattak fel a határfolyónál.

Az Évrosznál igen jelentős a határforgalom, az átkeléssel ugyanis az emberek Törökországot hátrahagyva, a görög partokat elérve egyúttal az Európai Unióba is belépnek.

Emberi jogi szervezetek elítélik Athén határvédelmi politikáját, szerintük ugyanis Görögország törvénytelenül tagadja meg az országba lépést azoktól, akik Európában keresnének ígéretesebb jövőt. A határvédelmi konfliktusban Görögország török szomszédját vádolja: állításuk szerint Athén azért kénytelen alkalmazni a visszaszorítás gyakorlatát a határon, mert Ankara gyakorlatilag oda irányítja a migránsokat. Athén szerint a török hatóságok választási lehetőséget biztosítanak a bevándorlóknak: vagy a keleti országokba, köztük Szíriába mennek vissza, vagy illegális úton kísérlik meg a bejutást Görögországba és így az EU-ba.

A szigorú határvédelmi intézkedések ellenére az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint az elmúlt évben 18 800 ember lépett be Görögországba – ez kétszer annyi, mint ahányan 2021-ben lépték át a határt.

Borítókép: A tűzvészben megsemmisült Moria migránstábor lakói az út mentén alszanak a görögországi Leszbosz szigetén 2020. szeptember 10-én. (Fotó: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.