időjárás 1°C Rómeó , Tódor 2023. február 7.
logo

Újabb ortodox egyházi személyeket szankcionál Kijev

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.25. 13:00 2023.01.25. 14:00
Újabb ortodox egyházi személyeket szankcionál Kijev

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán rendeletileg életbe léptette a nemzetbiztonsági és védelmi tanács (SZNBO) keddi, a kánoni ukrán ortodox egyház és az orosz ortodox egyház tíz képviselője ellen hozott határozatát. A dokumentum az államfői hivatal honlapján jelent meg. 

Tartalmát a RIA Novosztyi orosz hírügynökség ismertette. A korábban a moszkvai patriarkátus alá tartozó, de az önálló (autokefál) ukrán ortodox egyházhoz nem csatlakozó, úgynevezett kánoni ukrán ortodox egyház és az orosz ortodox egyház tíz képviselője ellen elrendelt szankciók értelmében egyebek között zárolják az érintett személyek vagyonát, korlátozzák tevékenységüket és megtiltják részvételüket a privatizációban. Állami tulajdont nem adhatnak bérbe, tilos számukra hivatalos látogatások, találkozók tartása, szerződések és megállapodások kötése, és megvonják tőlük az ukrán állami kitüntetéseket. Az elnöki rendelet hatálya öt évre szól.

Az SZNBO korábban már 22 orosz egyházi személyiség ellen vezetett be szankciókat.

Vannak köztük metropoliták, továbbá Kirill moszkvai pátriárka unokaöccse, Mihail Gungyajev, aki az orosz ortodox egyházat képviseli az Egyházak Világtanácsában és más nemzetközi szervezetekben Genfben, valamint Vlagyimir Legojda, a moszkvai patriarkátus társadalmi és médiakapcsolatokért felelős szinódusi osztályának elnöke és mások.

 

Borítókép: Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája a miséjére készül a moszkvai Vízkereszt-kolostor templomában az ortodox vízkereszt ünnepén, 2023. január 19-én (Fotó: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.