Válságoktól sújtva választ Tunézia

Az új parlament jogköreit tekintve gyakorlatilag jelképes lesz.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 29. 9:11
A Habib Burgiba sugárút a tunéziai Tuniszban (Forrás: Wikimedia Commons)
A Habib Burgiba sugárút a tunéziai Tuniszban (Forrás: Wikimedia Commons)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkeződött Tunéziában a parlamenti választások második fordulója vasárnap, elemzők szerint ez alkalommal sem lehet magas részvételre számítani. Az urnák helyi idő szerint reggel hét óra óta várják a mintegy 7,8 millió szavazásra jogosult állampolgárt. A 161 tagú alsóház helyeiért 262 jelölt indul.

A súlyos gazdasági nehézségekkel és belpolitikai válsággal küzdő észak-afrikai országban a legutóbbi voksolást mindazonáltal érdektelenség jellemezte. A legtöbb párt – köztük a Kaisz Szaíd elnök gyakori bírálójának számító, mérsékelt iszlamista Ennahda – bojkottálta a választásokat, mivel elutasították a voksolás alkotmányos alapjait és bírálták a választási törvényt.

A decemberben megrendezett első fordulón a regisztrált szavazók csupán 11 százaléka vett részt, és elemzők nem számítanak magasabb számokra a második fordulónál sem.

Az elnök márciusban oszlatta fel a parlamentet, tavaly nyáron pedig több alkotmányjogi reformmal bővítette az államfő hatáskörét. Leváltotta a miniszterelnököt, majd a végrehajtó hatalmat megragadva rendeleti kormányzást vezetett be.

A módosítások nyomán az új törvényhozásnak szinte semmilyen jogköre nem lesz, amely lehetővé tenné az elnök feletti ellenőrzést.

 

Borítókép: A Habib Burgiba sugárút a tunéziai Tuniszban (Forrás: Wikimedia Commons)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.