időjárás 7°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Válságoktól sújtva választ Tunézia

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.29. 09:11 2023.01.29. 09:16
Válságoktól sújtva választ Tunézia

Megkeződött Tunéziában a parlamenti választások második fordulója vasárnap, elemzők szerint ez alkalommal sem lehet magas részvételre számítani. Az urnák helyi idő szerint reggel hét óra óta várják a mintegy 7,8 millió szavazásra jogosult állampolgárt. A 161 tagú alsóház helyeiért 262 jelölt indul.

A súlyos gazdasági nehézségekkel és belpolitikai válsággal küzdő észak-afrikai országban a legutóbbi voksolást mindazonáltal érdektelenség jellemezte. A legtöbb párt – köztük a Kaisz Szaíd elnök gyakori bírálójának számító, mérsékelt iszlamista Ennahda – bojkottálta a választásokat, mivel elutasították a voksolás alkotmányos alapjait és bírálták a választási törvényt.

A decemberben megrendezett első fordulón a regisztrált szavazók csupán 11 százaléka vett részt, és elemzők nem számítanak magasabb számokra a második fordulónál sem.

Az elnök márciusban oszlatta fel a parlamentet, tavaly nyáron pedig több alkotmányjogi reformmal bővítette az államfő hatáskörét. Leváltotta a miniszterelnököt, majd a végrehajtó hatalmat megragadva rendeleti kormányzást vezetett be.

A módosítások nyomán az új törvényhozásnak szinte semmilyen jogköre nem lesz, amely lehetővé tenné az elnök feletti ellenőrzést.

 

Borítókép: A Habib Burgiba sugárút a tunéziai Tuniszban (Forrás: Wikimedia Commons)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.