A fegyverszállítmányok miatt egyre elégedetlenebbek az európaiak kormányukkal

Az ukrajnai háború első évfordulójához közeledve arra mutatnak rá a felmérések, hogy a fegyverszállítás kérdésében továbbra sincs egységes álláspont az európaiak körében, emellett egyre elégedetlen a lakosság azokkal a kormányokkal, amelyek a közvélemény ellenére mégis pártolják Ukrajna katonai támogatását. „A fegyvervásárlás, illetve a fegyverszállítmányok küldése a segítségnyújtás legkockázatosabb formája, amely egyre közelebb viszi az adott országot a háborús érintettséghez” – emelte ki legfrissebb elemzésében a Századvég, hangsúlyozva, hogy a lakosság kormánnyal való elégedettségét jelentősen befolyásolja, hogy az országvezetés figyelembe veszi-e a közvéleményt politikája alakításakor.

2023. 02. 23. 11:08
Herszon, 2023. január 10. Ukrán katonák az Egyesült Államokból küldött ágyúval készülnek lõni az orosz állásokat a dél-ukrajnai Herszon térségében 2023. január 9-én. MTI/AP/LIBKOS Fotó: LIBKOS Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai országok egy része annak ellenére támogatja fegyverszállítmányokkal Ukrajnát, hogy saját lakosságuk ellenzi ezt – mutatott rá a Századvég, Európa Projekt-kutatása alapján készült, csütörtökön megjelent elemzésében. Az elutasítottság azonban nem véletlen: az, hogy fegyverekkel támogatnak a kormányok egy háborúban álló országot, az egyik legkockázatosabb formája a segítségnyújtásnak, amely egyre közelebb viszi az adott államot a háborús érintettséghez.

Számos európai országban, ahol a kormányzat lépései – a fegyverszállítás tekintetében – nincsenek összhangban a lakosság elvárásaival, a megkérdezettek inkább elégedetlenek azzal, ahogyan az országuk kormánya az orosz–ukrán válság következtében kialakult helyzetet kezelte

– hangsúlyozta a Századvég.

Fotó: Századvég

A Századvég adatai szerint különösen nagy a lakosság elégedetlensége a kormánnyal Bosznia-Hercegovinában, abban az országban, ahol az 1990-es években véres harcok dúltak. A több mint három évig tartó boszniai háborúknak mintegy százezren estek áldozatul és becslések szerint több mint kétmillióan kényszerültek otthonuk elhagyására. Bulgáriában szintén magas a kormánnyal elégedetlenek köre: januárban hatalmas belpolitikai vihart kavart, hogy kiderült, a Kiril Petkov vezette kormány titokban szállított katonai eszközöket és dízelolajat Ukrajnának. A sorban Szlovákia foglalja el a harmadik helyet, tavaly több ezren vádolták Pozsonyt azzal, hogy a fegyverszállítmányokkal hadat üzen Oroszországnak.

Az elmúlt egy évben Csehország a legnagyobb hadianyag-szállítók közé került, holott a cseh lakosság körében is jelentős a fegyvervásárlás elutasítottsága. „A fegyver- és hadianyag-szállítás jelentős mértékben növeli a háború kiszéledésének, illetve további elhúzódásának veszélyét, ezért a háborúval összefüggő kormányzati teljesítmény egyik meghatározó fokmérője – írta elemzésében a Századvég.

Fotó: Századvég

Noha az Olaf Scholz kancellár vezette német szövetségi kormány élen jár a Kijevnek nyújtott katonai segítség tekintetében – legutóbb Leopard 2 típusú harckocsikat ajánlott fel –, a lakosság jelentős része nem ért egyet Berlin döntéseivel, emiatt már a kormánnyal is egyre kevésbé szimpatizálnak.

Borítókép: ukrán katonák az Egyesült Államokból küldött ágyúval készülnek lőni az orosz állásokat a dél-ukrajnai Herszon térségében 2023. január 9-én (Fotó: MTI/AP/LIBKOS)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.