A Fehér Ház nyilatkozott az amerikai légierő által lelőtt titokzatos légi eszközökről

Az Észak-Amerika felett lelőtt titokzatos légi eszközök nem földönkívüli eredetűek és nem jelentenek katonai veszélyt a lakosságra – közölte hétfőn a Fehér Ház illetékese és az amerikai védelmi miniszter a hétvégén történt három incidensről.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 14. 7:56
BIDEN, Joe; BLINKEN, Antony
Atlanti-óceán, 2023. február 5. Chad Fish felvételén az amerikai haderõ lelõ az ország légterében egy kínai léggömböt az Atlanti-óceán felett, a karolinai partoknál 2023. február 4-én. Az eszköz vélhetõen Alaszka felõl sodródott az amerikai kontinens fölé, jelenlétét az Egyesült Államokban január 31-én jelentették Joe Biden elnöknek. A kínai külügyminisztérium nehezményezte az általuk eltévedt meteorológiai eszköznek mondott léggömb megsemmisítését. Az incidens miatt Anthony Blinken amerikai külügyminiszter lemondta február eleji kínai útját, amelynek célja az amerikai-kínai feszültség csökkentése lett volna. MTI/AP/Chad Fish/Chad Fish Fotó: Chad Fish
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lloyd Austin védelmi miniszter Brüsszelbe érkezése után a repülőtéren újságírók előtt arról beszélt, hogy a szóban forgó tárgyak nem jelentenek katonai fenyegetést, illetve veszélyt a földön tartózkodókra, ugyanakkor kockázatosnak számítanak a polgári repülés és információbiztonság szempontjából.

Lloyd Austin az eszközök megsemmisítését azzal indokolta, hogy miután nem tudták pontosan meghatározni, miről van szó, elővigyázatosságból cselekedtek az ország biztonságát és érdekét szem előtt tartva. 

Megjegyezte: tisztában vannak azzal, hogy országok, vállalatok, tudományos szervezetek tevékenykednek a szóban forgó légtérmagasságokban, akár legitim kutatási célokból.

Jelenleg a lelőtt tárgyak maradványait próbálják megtalálni, hogy teljesebb képet kaphassanak arról, milyen eszközökről van szó, de a körülmények nehezítik a keresést – mondta el a Pentagon vezetője. Kifejtette, hogy Alaszka közelében a tengeri jégen kell dolgozni, míg Kanadában az ottani hatóságokkal együttműködve a lakott területtől távol eső térségeket kell átfésülni, míg a Huron-tó térségében az amerikai parti őrség, a hadsereg északi parancsnoksága, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a kanadai hatóságok közösen kezdték meg a munkát. Hozzátette, hogy az esetek különleges jellege miatt a vizsgálat is hosszabb időt vehet igénybe.

Ahogy elmondta, a védelmi tárca a vizsgálat során együttműködik a szövetségi légi irányítással, az FBI-jal, valamint a szövetségi űrkutatási hivatallal (NASA).

Lloyd Austin külön felhívta a figyelmet arra, hogy a hétvégén megsemmisített eszközök eltérnek a Dél-Karolina közelében február 4-én lelőtt eszköztől, amelyről a miniszter azt mondta, tudják, mi volt, a Kínai Népköztársaság megfigyelő léggömbje.

Hétfőn a Fehér Ház sajtótájékoztatóján a nemzetbiztonsági tanács kommunikációs koordinátora igyekezett eloszlatni azokat a híreszteléseket, miszerint földönkívüli légi eszközökről van szó. John Kirby úgy fogalmazott, 

az amerikaiaknak nincs okuk aggódni amiatt, hogy földönkívüliekről van szó.

A feltételezések annak nyomán kezdtek el terjedni, hogy az Észak-amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság (NORAD) parancsnoka vasárnap úgy fogalmazott, semmilyen lehetőséget nem zárna ki az azonosítatlan légi tárgyak származásával kapcsolatban.

Glen VanHerck tábornok ugyanakkor arról is beszélt, hogy a megszaporodott észlelések azzal is összefüggésben lehetnek, hogy a kínai eszköz körüli incidens nyomán a légtérvédelem növelte a radarok teljesítményét, azok érzékenységét.

Az elmúlt hét végén az amerikai légierő három ismeretlen eredetű légi eszközt semmisített meg: pénteken Alaszka északi partjai közelében, szombaton Kanada kérésére és együttműködve a szomszédos országgal Yukon tartomány fölött, majd vasárnap az Egyesült Államok Michigan állama közelében, a Huron-tó térségében.

Borítókép: az amerikai haderő lelőtt az ország légterében egy kínai léggömböt az Atlanti-óceán felett, a karolinai partoknál 2023. február 4-én 
(MTI/AP/Chad Fish/Chad Fish)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.