A NASA csúcstechnológiája is segített a mentésben

A készülék érzékeli a test olyan apró mozgásait is, mint a szívverés vagy a légzés.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 15. 8:22
A NASA FINDER (Finding Individuals for Disaster Emergency Response) nevű készüléke.
Forrás: Twitte
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai űrhivatal (NASA) által kifejlesztett technológia is segített a Törökországban és Szíriában pusztító földrengés romok alatt rekedt áldozatainak mentésében. A törökországi mentőcsapatoknak a floridai SpecOps Grouptól küldték el a Finder (Finding Individuals for Disaster Emergency Response) elnevezésű csúcstechnológiás felszerelést, amely képes felderíteni a romok alatt rekedt embereket – közölte helyi idő szerint kedden az űrhivatal.

A Findert a NASA sugárhajtómű-laboratóriumában fejlesztették ki az amerikai belbiztonsági hivatal közreműködésével, és már a 2015-ös nepáli földrengésnél is használták az áldozatok felkutatására. 

A kisebb bőröndhöz hasonló méretű készülék mikrohullámú radar segítségével érzékeli a test olyan apró mozgásait is, mint például a szívverés vagy a légzés. 

A tesztek során a Finder kilencméternyi törmeléken vagy hatméternyi tömör betonon keresztül is érzékelte a szívverést – olvasható a NASA honlapján. A NASA azt tervezi, hogy a légifelvételeit és az űrből származó adatokat is megosztja a segélyezés és az újjáépítés elősegítésére. A február 6-án Törökországban és Szíriában pusztító, 7,7 és 7,6 erősségű két földrengés több mint negyvenezer ember halálát okozta.

Boítókép: A Finder készülék (Forrás: Twitter)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.