Brutális mennyiségű fegyvert szállított az USA egy év alatt Ukrajnába

Több mint harmincmilliárd dollárnyi segítséget nyújtott eddig az Egyesült Államok Ukrajna számára.

Magyar Nemzet
Forrás: Világgazdaság2023. 02. 24. 9:41
null
Harkiv, 2023. február 23. A 3. ukrán vasdandár katonái gyakorlatoznak a kelet-ukrajnai Harkiv közelében 2023. február 23-án, egy nappal az Ukrajna elleni háború megindításának elsõ évfordulója elõtt. MTI/AP/Vadim Ghirda Fotó: Vadim Ghirda Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ezer rakétavetőt és több millió darab lőszert juttatott el az Egyesült Államok Ukrajnába egyetlen év leforgása alatt – derült ki a Fehér Ház közleményéből.

A harcok egyéves évfordulójára készült gyűjtés döbbenetes számokról tanúskodik az amerikai segítség mértékében. 

A Fehér Ház közlése szerint a háború elején az amerikaiak nyolcezer Javelin és 1700 Stinger rakétavetővel segítették az ukránokat, akik így vissza tudták verni a Kijevet támadó orosz erőket.

A 160 tarack és 38 légvédelmi ágyú a donbaszi régió védelmében bizonyult kiemelt jelentőségűnek, míg a 109 Bradley harcijármű és a további tankok a változó körülmények árnyékában segítik majd az ukránokat az orosz féllel szembeni küzdelmében.  Az amerikaiak több mint egymillió darab tüzérségi lőszert adtak át az ukránoknak. Ezenfelül százezer tankelhárító 125 milliméteres lövedéket és több mint százezer darab ennél kisebb átmérőjű muníciót juttattak el az ukrajnai frontokra – írta meg a Világgazdaság.

A beszámoló szerint az európai partnerekkel közösen ötvenmilliárd dollárt fordítottak biztonsági támogatásra, közel hétszáz tankot, több ezer páncélozott járművet és nagyjából ezer légvédelmi löveget, ezekhez pedig több mint kétmillió darab lövedéket adtak át az ukránok számára. 

Összesítve több mint harmincmilliárd dollárnyi segítséget nyújtott az Egyesült Államok Ukrajna számára.


Borítókép: Egy ukrán dandár katonái gyakorlatoznak a kelet-ukrajnai Harkiv közelében 2023. február 23-án (Fotó:MTI/AP/Vadim Ghirda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.