Charles Michel: A Kreml nem félemlített meg bennünket

Az EU–Ukrajna csúcstalálkozón megerősítették: Brüsszel nem hagy fel Kijev támogatásával.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 03. 17:19
MICHEL, Charles; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2023. január 19. Charles Michel, az Európai Tanács (ET) elnöke (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a megbeszélésüket követõ sajtóértekezleten Kijevben 2023. január 19-én. Michel az Európai Parlament elõzõ napi strasbourgi plenáris ülésén kijelentette, hogy Ukrajnának több katonai felszerelésre van szüksége, és támogatja az Ukrajnának szánt harckocsik szállítását. MTI/AP/Efrem Lukackij Fotó: Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió a Kreml fenyegetései ellenére sem hagyja abba Ukrajna támogatását, Ukrajna az EU tagja lesz jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken Kijevben, az EU–Ukrajna csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón.

A Kreml nem félemlített meg bennünket, mert az EU és Ukrajna egy család

idézte az uniós vezetőt a Jevropejszka Pravda hírportál. Az ukránok egyértelműen a szabadság, a demokrácia és a jogállamiság mellett döntöttek. Az önök jövője velünk van a mi közös Európai Uniónkban. Az önök sorsa a mi sorsunk hangoztatta Michel. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a sajtótájékoztatón leszögezte, hogy az ukrán erők nem adják fel a Donyeck megyei Bahmut városát. Kérdésre válaszolva úgy vélte, hogy az ukrán hadsereg képes feltartóztatni Oroszország offenzíváját Kelet-Ukrajnában mindaddig, amíg meg nem erősítik az ott harcoló csapatokat a partnerországoktól érkező fegyverekkel. Az ukrán hírszerzés és a hadsereg szerint a nyomás növekedni fog államunk keleti részén. Oroszország bosszút akar állni. És pontosan ott akarnak bosszút állni, ahol a legnagyobb szükségük van rá. A mi feladatunk nem az, hogy megadjuk nekik ezt a lehetőséget(...) Úgy gondolom, van esélyünk fejtette ki Zelenszkij.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 15 uniós biztosból álló küldöttséggel, benne Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselővel és Várhelyi Olivér bővítési biztossal csütörtökön érkezett kétnapos látogatásra az ukrán fővárosba. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken csatlakozott a küldöttséghez. Az uniós vezetők csütörtökön együttes ülést tartottak az ukrán kormánnyal és Volodimir Zelenszkij elnökkel, majd pénteken csúcstalálkozó keretében tárgyaltak, amelynek fő témája az volt, milyen előrehaladást tett Ukrajna tagjelöltként az EU-csatlakozás követelményeinek teljesítése terén, illetve mik lehetnek az Ukrajna elleni orosz agresszióra adandó válaszlépések.

A csúcstalálkozó záródokumentuma szerint Brüsszel beleegyezett, hogy Ukrajna időközi értékelést kapjon a tagjelölti státus megadásakor támasztott kritériumok teljesítéséről 

számolt be a Jevropejszka Pravda. Korábban az EU ragaszkodott ahhoz, hogy az Ukrajnának adandó értékelés csak ősszel jelenjen meg - tette hozzá a hírportál. Kijev azonban jelezte, hogy a végrehajtás értékelését és a problémák leírását tartalmazó hivatalos EU-dokumentum nélkül Ukrajna nem tud korrekciós munkát végezni, ami azzal fenyegetett, hogy 2023-ban nem kezdődhetnek meg a csatlakozási tárgyalások. A csúcstalálkozón született határozat megoldja ezt a problémát: az EU beleegyezett, hogy szóbeli jelentését papírra veti, és tavasszal hivatalosan átadja Ukrajnának.

 

Borítókép: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a megbeszélésüket követő sajtóértekezleten Kijevben 2023. január 19-én (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.