Hamarosan megváltozik az egyik V4-es ország neve

Az egyik visegrádi ország nemsokára nevet vált.

Magyar Nemzet
Forrás: origo.hu2023. 02. 23. 15:04
PAVEL, Petr; BABIS, Andrej
Prága, 2023. január 25. Petr Pavel nyugalmazott tábornoknak, a NATO Katonai Bizottsága volt elnökének, független elnökjelöltnek a támogatói a politikus kampányzáró nagygyûlésén, Prágában 2023. január 25-én. A cseh elnökválasztás második fordulóját január 27-28-án tartják. A cseh államfõi poszt megszerzéséért Andrej Babis volt kormányfõ és Petr Pavel indul. MTI/AP/Petr David Josek Fotó: Petr David Josek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csehek szerettek volna egy rövidített angol nevet az országuknak, és a Czechia elnevezés mellett döntöttek, rövidesen ezt fogják használni többek között a sporteseményeken.

A névváltoztatás gondolata egyébként nem teljesen új keletű, ugyanis az elmúlt években az angol Czechia és a Czech Republic, vagyis a Csehország és a Cseh Köztársaság egyaránt használatos kifejezés volt, a jövőben azonban ez utóbbit csak hivatalos kormányzati dokumentumokban, jogi levelezésekben és diplomáciai ügyekben használják majd – írja az Origó.hu.

A Czechia elnevezést kevésbé formális helyzetekben kívánják alkalmazni, például az irodalomban, újságokban, sporteseményekben.

A Czech Republic, vagyis a Cseh Köztársaság elnevezés 1993. január 1-jével született meg, amikor a korábbi Csehszlovákia két önálló államra bomlott szét, Csehországra és Szlovákiára.

Borítókép: (Fotó: MTI/AP/Petr David Josek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.