időjárás 17°C Klaudia 2023. március 20.
logo

Még mindig sok kislány és nő válik csonkítás áldozatává Európában is

Magyar Nemzet
2023.02.03. 16:36 2023.02.03. 16:49
Még mindig sok kislány és nő válik csonkítás áldozatává Európában is

A női nemi szervek megcsonkítása a nők és lányok elleni erőszaknak számít – jelentette ki közleményében az Európai Bizottság. A testület az ezzel kapcsolatos zéró tolerancia február 6-i nemzetközi napját megelőzően megerősítette: a csonkítás bűncselekmény, sérti az emberi jogokat és semmilyen egészségügyi előnye nincs, viszont egész életen át tartó károkat okoz az áldozatoknak.

– Határozott lépéseket kell tennünk, hogy változást érjünk el és felszámoljuk ezt a gyakorlatot, ha teljesíteni akarjuk a női nemi szervek megcsonkításának 2030-ig történő megszüntetésére vonatkozó célt – hangsúlyozta az Európai Bizottság. 

Egyszer és mindenkorra meg kell szabadítani a nőket és lányokat az erőszaktól. A mi felelősségünk, hogy védjük a biztonsághoz és a testi autonómiához való jogukat 

– fogalmaztak.

A női nemi szervek megcsonkítása világszerte több mint 200 millió embert érint, akik közül becslések szerint 600 ezer Európában él – hívták fel a figyelmet. Kifejették: mivel a női nemi szervek megcsonkítását gyakran nem az EU-ban végzik, a lányokat ebből a célból unión kívüli országokba viszik.

A testület emlékeztetett: tavaly uniós szintű szabályokat javasolt a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelem előmozdítására. Ezek értelmében a női nemi szervek megcsonkítása az EU egész területén bűncselekménynek minősül a jövőben. Hozzátették: idén új ajánlást is előterjesztenek arra vonatkozóan, hogyan lehet megelőzni a nőkkel és lányokkal szembeni káros gyakorlatokat.

Márciustól a rendőrség és a határőrség riasztást kap, amikor olyan személlyel foglalkoznak, aki ki lehet téve a nemi alapú erőszak, a többi között a női nemi szervi csonkítás kockázatának – jelentették be.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: pexels)
   

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.