Novák Katalin: Magyarország és Portugália is hagyománytisztelő nemzet

A köztársasági elnök pénteken Lisszabon városi tanácsának tagjai előtt mondott beszédet.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 24. 15:43
SANTOS SILVA, Augusto Ernesto dos; NOVÁK Katalin
Lisszabon, 2023. február 24. Novák Katalin köztársasági elnök a vendégkönyvbe ír Lisszabonban, a portugál parlament, a köztársasági gyûlés épületében, ahol fogadta õt Augusto Santos Silva házelnök (j) 2023. február 24-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország és Portugália közös pontja, hogy tiszteli hagyományait, gyökereit, történelmét – mondta Novák Katalin köztársasági elnök pénteken Lisszabonban. Novák Katalin Lisszabon városi tanácsának tagjai előtt mondott beszédet, miután átvette Carlos Moedas főpolgármestertől Lisszabon város kulcsát.

Novák Katalin elmondta: Magyarország és Portugália is ragaszkodik történelméhez és nem adja fel hagyományait, kultúráját és családi értékeit.

Emlékeztetett, hogy egy évvel ezelőtt ezen a napon tört ki az orosz–ukrán háború, amely a Kárpátalján élő mintegy 150 ezer magyart személyesen érinti. Kiemelte: senki nem gondolta volna, hogy a háború ilyen sokáig elhúzódik, meg kell akadályozni eszkalálódását, s elérni a két fél közti mielőbbi tűzszünetet. Carlos Moedas lisszaboni főpolgármester elmondta: a magyar és a portugál a világ két legrégebbi nemzetéhez tartozik. Mint mondta, Magyarországot sokszor elsöpörték a történelem viharai, de mindig megtalálta a módját, hogy ezeket a nehézségeket megoldja. Mindez Magyarországot példává tette Európa és a világ számára; Magyarország egy tehetséges ország, kivételes tudósok, kutatók, orvosok nemzete – tette hozzá.

A hivatalos állami látogatásra érkezett magyar köztársasági elnök csütörtökön Marcelo Rebelo de Sousa portugál köztársasági elnökkel, pénteken Augusto Santos Silva házelnökkel is találkozott.

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök a vendégkönyvbe ír Lisszabonban, a portugál parlament, a köztársasági gyűlés épületében, ahol fogadta őt Augusto Santos Silva házelnök (j) 2023. február 24-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.