Novák Katalin: Mindent megteszünk a békéért

Személyi veszteségünk van az orosz–ukrán háborúban – húzta alá Novák Katalin.

Wittich Zoltán (Szófia)
2023. 02. 02. 12:33
NOVÁK Katalin; RADEV, Rumen
Szófia, 2023. február 2. Rumen Radev bolgár elnök katonai tiszteletadással fogadja Novák Katalin köztársasági elnököt Szófiában 2023. február 2-án. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Európai Unió rossz döntést hozott, amikor nem engedte csatlakozni Romániát és Bulgáriát a schengeni övezethez – mondta Novák Katalin köztársasági elnök Szófiában, Rumen Radev bolgár államfővel tartott közös sajtótájékoztatóján. Mint ismert Bulgária esetében Hollandia és Ausztria nem támogatta az övezethez való csatlakozást. 

Novák Katalin hozzátette: a csatlakozás elmaradása indokolatlan terhet jelent a bolgároknak.

Ezt a terhet le kell venni a bolgárok válláról, amely nemcsak az ő, hanem a mi érdekünk is

– nyomatékosított.

Rumen Radev megköszönte Novák Katalinnak, hogy hazánk támogatja és kiáll Bulgária és Románia schengeni csatlakozása mellett. Rámutatott: országaik kihagyása válságot jelenthet az EU-nak is.

A magyar államfő az orosz–ukrán háború kapcsán hangsúlyozta: „Mi a békében és a katonai feszültség csökkentésében vagyunk érdekeltek, éppen ezért megteszünk mindent, hogy minél közelebb jussunk a békéhez.”

Személyi veszteségünk van az orosz–ukrán háborúban

– húzta alá Novák Katalin utalva arra, hogy magyar és bolgár kisebbségek is élnek Ukrajnában. Hozzátette: nem szeretnénk további áldozatokat. Elárulta, hogy bolgár kollégájával arról is egyeztettek, hogy hogyan segíthetnék elérni, hogy „pontot tegyenek a háború végére”.

– Szeretnénk élen járni és példát mutatni a kisebbségek védelmében – mondta Novák Katalin emlékeztetve a hallgatóságot arra, hogy a magyar parlamentben – mások mellett – bolgár szószóló is képviseli a hazánkban élő kisebbség érdekeit.

Radev megköszönte magyar kollégájának, hogy hazánk támogatja a bolgár kisebbséget és „példamutatóan jár el az európai közösségben”.

Novák Katalin a kárpátaljai magyarok kapcsán elmondta, hogy Kárpátalján 150 ezer magyar él, akiknek a magyar az anyanyelvük, így létfontosságú, hogy használhassák is azt. – Nem mondunk és nem is fogunk lemondani erről – nyomatékosított. 

Míg a magyar jelképek eltávolításáról újságírói kérdésre azt mondta: ezeket nem hagyhatjuk szó nélkül.

A két államfő mindemellett egyeztetést folytatott az illegális migráció megállításáról, amely kapcsán Novák Katalin hangsúlyozta: nem szabad tétlenkedni. – Az Európai Unióban erőteljes fellépést szorgalmazunk a külső határok védelme érdekében, azért, hogy a belső határok szabadok lehessenek – mondta Novák Katalin.

A demográfiai trendek javítása tekintetében Novák Katalin mint elmondta, „Bulgáriában is küzdenek a demográfiai kihívásokkal, az elmúlt évtizedben 13,4 százalékkal csökkent a népesség, így ezen a területen is megosztjuk a tapasztalatainkat. Az energetikai diverzifikáció tekintetében Novák Katalin a két ország eltérő adottságaira hívta fel a figyelmet. Míg a földgáz-diverzifikáció kapcsán elmondta: „Mindent megteszünk, hogy csökkentsük, sőt megszüntessük az oroszföldgáz-kitettségünket, Bulgária pedig segítségünkre van ebben.”

A magyar államfő a Rómában tett látogatását követően utazott Szófiába, ahol Rumen Radevvel tartott közös sajtótájékoztató előtt katonai tiszteletadáson, az ismeretlen katona emlékművénél – amely az ország védelmében elhunyt katonák előtt tiszteleg – koszorúzáson és négyszemközti megbeszélésen is részt vett.

Borítókép: Rumen Radev bolgár elnök katonai tiszteletadással fogadja Novák Katalin köztársasági elnököt Szófiában 2023. február 2-án (Forrás: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.