Orosz külügy: Alaptalan, hogy Moszkva destabilizálni akarja Moldovát

Teljesen alaptalannak és bizonyítatlannak minősítette, és visszautasította kedden Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő azt az állítást, miszerint Oroszország Moldova destabilizálására törekszik.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 14. 10:40
ZAHAROVA, Marija
Moszkva, 2022. január 14. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivõ Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek az elõzõ év diplomáciai tevékenységét értékelõ évenkénti sajtóértekezletén Moszkvában 2022. január 14-én. MTI/EPA/Makszim Sipenkov Fotó: Makszim Sipenkov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marija Zaharova Maia Sandu moldovai elnök hétfői bejelentésére reagált, amely szerint Oroszország az ország politikai helyzetének destabilizálására és a chisinaui kormány erőszakos megbuktatására törekszik. Sandu azt állította, hogy Moszkva célja Moldova EU-csatlakozásának megakadályozása.

Az orosz szóvivő a moszkvai külügyminisztérium honlapján megjelent állásfoglalásában Sandunak a Kijevtől kapott információkból kiinduló bejelentését alaptalannak és be nem bizonyítottnak nevezte. 

Zaharova szerint az állítás az Egyesült Államokban, más nyugati országokban és Ukrajnában „gyakran alkalmazott klasszikus technikák szellemében” épült fel, amelyek előbb ellenőrizhetetlen, titkos hírszerzési információkra hivatkoznak, majd ezeket saját törvénytelen cselekedetek igazolására használják fel.

Zaharova szerint a „dezinformációt” elindító Kijev valódi célja az, hogy Chisinaut kemény konfrontációba rángassa bele Oroszországgal. Az orosz szóvivő érvelése szerint a moldovai hatóságok az „álhír” megerősítésével saját polgáraik figyelmét kívánják elterelni az ország vezetése által okozott súlyos belső problémákról, „az orosz fenyegetés mítoszát” pedig a politikai ellenfeleik elleni harchoz használják fel.

A diplomata a tárca nevében „határozottan visszautasította” azt a sugalmazást, miszerint Oroszország alá akarja ásni a helyzetet Moldovában. 

Azt hangoztatta, hogy Moszkva „a nyugati országokkal és Ukrajnával ellentétben” nem avatkozik bele Moldova és a világ más országainak belügyeibe, nem jelent fenyegetést a Moldovai Köztársaság biztonságára, és támogatja a kölcsönösen előnyös és egyenlő kétoldalú együttműködés fejlesztését.

A közleményben Zaharova arra hívta fel a moldovai hatóságokat, hogy „tanúsítsanak végre államférfiúi bölcsességet”, ne engedjenek a kívülről jövő provokációknak, és cselekedeteiket saját országuk polgárainak érdekei vezéreljék, valamint azon nagy előnyöknek a megértése, amelyeket az Oroszországhoz fűződő stabil baráti kapcsolatok jelenthetnek Moldovának.

Borítókép: Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek az előző év diplomáciai tevékenységét értékelő évenkénti sajtóértekezletén Moszkvában 2022. január 14-én (Forrás: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.