Oroszbarát kormányt hozna egy új választás Moldovában

A moldovai vezetést nemrég nyílt támogatásáról biztosította Joe Biden amerikai elnök.

SANDU, Maia; RECEAN, Dorin
Chisinau, 2023. február 19. Marina Tauber, az ellenzéki, oroszbarátnak tartott SOR Párt helyettes vezetõje (k) beszél az ország európai uniós integrációját támogató Dorin Recean kormányfõ vezette kabinet és Maia Sandu elnök elleni tüntetésen Chisinauban 2023. február 19-én. MTI/EPA/Dumitru Doru Fotó: Dumitru Doru
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többséget szereznének a moldovai parlamentben az oroszbarát pártok egy esetleges előre hozott választás esetén – derül ki egy friss felmérésből. A februárban megkérdezettek relatív többsége, huszonhárom százaléka a hatalmon lévő Akció és Szolidaritás Pártra (PAS) szavazna, ha most tartanák a megméretést. A második helyen az utóbbi hetekben kormányellenes tüntetéseket szervező Sor Párt áll tizenhárom százalékkal, a harmadik a Moldovai Köztársaság Szocialistáinak Pártja tizenegy százalékos támogatottsággal. A kommunisták hat százalékkal lépnék át a parlamenti küszöböt.

Az utóbbi három párt egyaránt moszkvai irányultságú, koalíciójuk ellenzékbe küldhetné az európai uniós integráció iránt elkötelezett, románbarát Maia Sandu államfő PAS pártját.

A biztos voksolók akaratát figyelembe véve is hasonló a helyzet. A felmérés alapján az oroszbarát erők tizenhárom mandátummal előznék a mostani kormánypártot egy új választást követően megalakuló törvényhozásban. A válaszadók több mint fele támogatja az előre hozott elnök- és parlamenti választásokat. A megkérdezettek negyvenhárom százaléka ugyanakkor úgy véli, lehetőséget kell adni a nemrég beiktatott, Dorin Recean vezette kormánynak a bizonyításra. Maia Sandu még mindig viszonylag magas népszerűségnek örvend, a moldovaiak ötven százaléka bízik az elnökben. A felmérés adatai szerint a relatív többség (negyvenhárom százalék) az ország semlegességének fenntartását támogatja.

A moldovai vezetést nemrég nyílt támogatásáról biztosította Joe Biden amerikai elnök, miután Maia Sandu arról számolt be, hogy Oroszország Moldova destabilizálását tervezi. Február közepén lemondott Natalia Gavrilita kormányfő, helyét Dorin Recean vette át. Az új miniszterelnök, korábbi elnöki nemzetbiztonsági tanácsadó, egykori belügyminiszter nyugati egyetemeken tanult, elődjénél határozottabban képviseli az euroatlantista vonalat. 

 

Borítókép: Marina Tauber, az ellenzéki, oroszbarátnak tartott Sor Párt helyettes vezetője beszél az ország európai uniós integrációját támogató Dorin Recean kormányfő vezette kabinet és Maia Sandu elnök elleni tüntetésen Chisinauban 2023. február 19-én (Fotó: MTI/EPA/Dumitru Doru)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.