időjárás 7°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Peking: Joe Biden felelőtlen

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.09. 11:57 2023.02.09. 12:38
Peking: Joe Biden felelőtlen

Kína teljességgel felelőtlennek nevezte, hogy Joe Biden amerikai elnök egy interjúban úgy fogalmazott, Hszi Csin-ping kínai elnöknek hatalmas gazdasági gondjai vannak.

Ezek a kijelentések sértik a diplomáciai etikett alapjait

− jelentette ki Mao Ning kínai külügyi szóvivő, hozzátéve, hogy Kína ezt mélyen elítéli. A szóvivő Joe Biden szerdai interjújára utalt, amelyet az amerikai elnök a PBS amerikai televíziónak adott.

– Mutassanak nekem a világon egyetlen olyan vezetőt, aki hajlandó lenne cserélni Hszi Csin-pinggel! Én nem találok egyetlen ilyet sem − mondta Biden. Hozzátette: „ennek az embernek óriási gondjai vannak, az országában a gazdaság nem működik valami jól”.

Az amerikai elnök kitért arra, hogy ellentétben azzal, amit egyesek feltételeztek, az Ukrajna elleni orosz invázió kezdetén Peking nem állt teljesen Moszkva pártjára. Biden szerint Hszi Csin-pingnek amiatt lehettek fenntartásai Moszkva támogatásával kapcsolatban, hogy nem akart olyan nyugati gazdasági szankciókkal szembenézni, mint Oroszország.

A nyáron felhívtam őt telefonon, és azt mondtam neki: nézze meg, milyen sorsa jutott Oroszország, és ez nem fenyegetés, hanem csak egy megfigyelés

− idézte fel az amerikai elnök.

Borítókép: Joe Biden demokrata párti amerikai elnök évértékelő beszédet mond a kongresszus két házának ülésén a törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2023. február 7-én (Fotó: MTI/EPA/Will Oliver)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.